یك هشدار برای آثار تاریخی موزه ها؛

تهدیدات علمی هولناك از داد و ستد سكه های جعلی

تهدیدات علمی هولناك از داد و ستد سكه های جعلی

فقط سفر: یك كارشناس مرمت اشیای فرهنگی به ارزیابی اشیای فلزی غار ˮكلماكرهˮ اشاره نمود و هشداد داد: داد و ستد سكه های جعلی در بازارهای ایران و سراسر جهان تهدیدات علمی و پژوهشی هولناكی به دنبال داشته و دارد.


به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، در نشست تخصصی« اولین همایش و كارگاه تعیین اصالت اشیای تاریخی، فرهنگی و هنری»، در توضیح یك تحقیق انجام شده در زمینه ی "تعیین اصالت اشیای تاریخی قلعه فلك الافلاك"؛ منصوره نظارتی زاده دانشجوی دكتری مرمت اشیای تاریخی فرهنگی- دانشگاه هنر تهران اظهار داشت: كشف غیرعلمی مجموعه ای از اشیای نفیسِ نقره ای و تعدادی ماسك كوچك طلایی با عنوان اشیا غار كلماكره لرستان سبب شد اصالت آنها مورد تردید قرار گیرد، بنابراین كارشناسان مرمت، ارزیابی اصالت این اشیای فلزی را در قالب پروژه ای انجام دادند.

وی با بیان این كه اشیای فلزی، اشیای تاریخی هستند كه دربسیاری از حفاری های دیرینه شناسی یا به روش های غیرعلمی، كشف و معمولاً به شكل مجموعه به دست می آیند، ادامه داد: از نمونه های مثال زدنی آن در سال های گذشته در سازمان میراث فرهنگی، می توان به مجموعه های "ارجان"، "كلماكره"، "جوبجی"، "قوری قلعه" و "زیویه" اشاره نمود كه متعلق به دوره های مختلف ایرانِ باستان بوده و بخشی به صورت اتفاقی و زیر نظر این سازمان و بخشی از طریق های نه چندان قانونی به دست آمده اند.

او با بیان این كه غنای فرهنگی ایران در دوران باستان، كشورمان را مستعد چنین اكتشافاتی كرده كه كشف نمونه های آن در آینده دور از انتظار نیست، بیان كرد: امروزه نسبت به سال های گذشته بدنه سازمان میراث فرهنگی با وجود كارشناسانِ متخصص در علوم مختلف موظف به كسب دانش و شایستگی لازم برای تعیین اصالت این مجموعه هاست.

این دانشجوی دكترای مرمت اشیای تاریخی با اشاره به این كه در سال های(۱۳۶۸-۱۳۷۰) در غرب ایران در لرستان، مجموعه ایی از اشیای نفیس نقره ایی و تعدادی ماسك كوچك طلایی با عنوان اشیای غار كلماكره كشف شد، بیان كرد: اما متاسفانه به علت كشف غیر علمیِ این مجموعه اصالت آنها مورد تردید قرار گرفت.

شناخت و صدمه شناسی ورود سكه های جعلی به موزه ها و مراكز پژوهشی

زهرا علی نژاد، فارغ التحصیل دكترای دیرینه شناسی دانشگاه تهران هم در سخنانی اظهار داشت: سكه سند و شاهد بسیار مهم و كلیدی برجای مانده از تمدن های گذشته است كه اطلاعات مهمی در زمینه اوضاع سیاسی، اقتصادی و فرهنگی حكومت های باستانی در آن نهفته است.

او با بیان این كه متأسفانه در طول نیم قرن اخیر این اثر بسیار مهم و سند مطمئن باستان شناختی تبدیل به بازیچهای در بازارهای سود و سودای قاچاقچیان و سوداگران آثار تاریخی شده است، اضافه كرد: داد و ستد سكه های جعلی در بازارهای ایران و سراسر جهان تهدیدات علمی و پژوهشی هولناكی را به دنبال داشته و دارد.

علی نژاد ادامه داد: سكه های جعلی به شیوه های مختلفی از قبیل داد و ستد در بازارهای محلی و پنهان، خرید و فروش بین مجموعه داران، توقیف و ضبط آثار قاچاق توسط نهادهای دولتی و غیره به مجموعه های خصوصی، موزه های خصوصی و موزه های دولتی وارد می شوند.

به اعتقاد وی برپایه پژوهشی كه انجام داده است؛ ورود سكه های جعلی به موزه ها و مراكز پژوهشی بی گمان تأثیرات ناگوار و مأیوس كننده ای را در پژوهش های سكه شناسی به جا می گذارد و حتی ممكن است سبب توقف بعضی از حوزه های سكه شناسی در آینده شوند.

او تصریح كرد: مسئولان، موزه داران، امنای اموال موزه ها و مجموعه داران باید با دقت و ریزبینی زیاد زمینه های شناسایی دقیق و تشخیص اصالت سكه ها پیش از ورود به موزه ها و مجموعه ها را فراهم نمایند.

نقش مطالعات متالوگرافیكی در بررسی اصالت اشیاء فلزی تاریخی

محمد مرتضوی استادیار، عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان هم با بیان این كه اشیای فلزی بعنوان یكی از مهمترین یافته های باستان شناسی، كه همیشه مورد توجه پژوهشگران، حفاظت گران و مجموعه داران بوده است، به اهمیت و ارزش این آثار اشاره نمود و اضافه كرد: تلاش هایی برای ساخت نمونه های جعلی انجام شده است، بنابراین در خیلی از موارد، شناسایی اشیای باستانی و اصل كه اطلاعات صحیحی از یك دوره یا محوطه تاریخی عرضه نماید، یكی از چالش های پژوهشگران بوده است.

به گفته ی او متالوگرافی و بررسی ریزساختار اشیای فلزی یكی از روش هایی است كه می تواند اطلاعات ارزشمندی را در اختیار پژوهشگران قرار دهد.

*عكس این خبر تزئینی است




1396/11/29
13:40:51
5.0 / 5
5155
تگهای خبر: میراث , میراث فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری