نوروز در تخت جمشید بعلاوه عكس

نوروز در تخت جمشید بعلاوه عكس

به گزارش فقط سفر نوروز ریشه عمیقی در ایران باستان دارد و پرسپولیس (تخت جمشید) پایتختی بود که آیین های مهمی همچون نوروز در آن جشن گرفته می شد، در بقایای بازمانده از کاخ ها نقش هایی حجاری شده که گویای این ماجرا است.


به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، نوروز هشتم مهرماه سال ۱۳۸۸ در یونسکو به ثبت رسید. ایران پرونده این آیین باستانی را مشترک با جمهوری آذربایجان، هند، قرقیزستان، پاکستان، ترکیه و ازبکستان ثبت نمود و در آذرماه سال ۱۳۹۵ نام افغانستان، عراق، قزاقستان، تاجیکستان و ترکمنستان هم به این پرونده افزوده شد و نوروز به نام ۱۲ ملیت ثبت جهانی شد.
قدمت نوروز در بعضی اسناد تاریخی به هزاره سوم پیش از میلاد، یعنی بیشتر از پنج هزار سال پیش نسبت داده شده است، زمانی که در فلات ایران جشن نوروز برپا می شد، همزمان که در میان النهرین برای نوروز شادی می کردند. با این وجود برخی روایت های تاریخی جشن نوروز را آیینی زرتشتی دانسته اند. می گویند در دوره ساسانیان نوروز اهمیت زیادی داشت آن چنان که جشن پنج روز طول می کشید. شاهنامه هم جمشید، پادشاه اساطیری ایران را بانی برگزاری جشن نوروز معرفی کرده است.
روایت ها از سرآغاز جشن نوروز در ایران مختلف است، اما آن چه قطعی و مستند است برگزاری این جشن در پرسپولیس یا تخت جمشید بوده که هنوز ردپای آنرا در نقوش بازمانده از کاخ های هخامنشان میتوان مشاهده کرد.
در پلکان شرقی کاخ آپادانا، نمونه ای از حکاکی هایی را که به بامداد گاه نوروز نسبت داده شده است میتوان دید؛ نقشی از نمایندگان اقوام ایرانی و ملت های دیگر که تحت فرمان امپراطوری ایران بودند و در یک ردیف به صف شده اند تا هدایای خویش را تقدیم کنند و نو شدن سال را جشن بگیرند.


مستند به مکتوبات تاریخی، در ردیف اول این حجاری مادها، پارتی ها، ایلامیان، هراتی ها، مصریان و باختری ها دیده می شوند که چند جام و یک شتر هدیه آورده اند.
ردیف دوم، گنداریان با نیزه و سپر، گاو کوهان دار هدیه آورده اند. در همین ردیف دو نفر از سکایی ها با کلاه نوک تیر و خنجر، جامه به دست دیده می شوند. در ردیف سوم هم پارتی ها تعدادی کاسه، پیاله و یک شتر دوکوهانه با خود دارند. در همین ردیف فردی از ایونیان کلاه به دست هم دیده می شود.
محققان نقوش پلکان شرقی کاخ «آپادانا» یا «بار» داریوش و خشایارشاه، را به جشن نوروز نسبت داده اند، ملت هایی که از سراسر امپراتوری پارس برای شاه هخامنشی پیشکشی آورده اند.


در همان پلکان شرقی کاخ، در کنار صف نمایندگان ملل، شیری گریبان گاوی را می درد. شیر نماد گرما و تابستان است و گاو نماد سرما و زمستان که غلبه شیر بر گاو، به مفهوم پیروزی خورشید، آخر زمستان و فرارسیدن نوروز و در اصل اعتدال بهاری است. این سنگ نگاره را بارزترین نماد نوروز در پرسپولیس (تخت جمشید) می دانند.


در بالای این حجاری، سنگ نگاره دیگری از پیشکش آوران دیده می شود؛ مردمی از قوم ارامنه که هدایایی را برای جشنی منسوب به نوروز همراه دارند.


نوروز جشنی بازمانده از ایران باستان است که حتی در دوره مغول و حمله اقوام دیگر و با وجود مخالفت ها پاس داشته شده است.


از کتاب «باستان شناسی ماد، هخامنشی، پارت و ساسانی»

1400/01/01
12:21:07
5.0 / 5
1077
تگهای خبر: پایتخت , تخت جمشید , ثبت , نوروز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۲
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری