رییس باغ گیاه شناسی عنوان كرد

كوشش برای حل چالش تامین آب باغ گیاه شناسی

كوشش برای حل چالش تامین آب باغ گیاه شناسی

فقط سفر: رئیس باغ گیاه شناسی با اشاره به وجود چالش برای تامین آب باغ گیاه شناسی از کوشش برای ستاندن حق آبه باغ گیاه شناسی از سد کرج در خلال مذاکره با وزارت نیرو آگاهی داد.


به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، عادل جلیلی رئیس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور و رئیس باغ گیاه شناسی در تشریح عملکرد این باغ اظهار داشت: در تمام دنیا برای حفاظت ژنتیکی و گیاهان از دو روش حفاظت در رویشگاه ها و حفاظت خارج از رویش گاه ها استفاده می نمایند. روش نخست توسط محیط زیست و جنگل ها و مراتع انجام می شود و در روش دوم باغ های گیاهشناسی نقش بازی می کنند که در درون باغ های گیاهشناسی نیز کار حفاظت به دو روش رویش گیاه زنده به شکلی که خودش سبز می شود و دیگری در بانک ژن و فضای سرد یخچالی بذرها حفاظت می شوند.
وی ادامه داد: باغ گیاهشناسی تهران که از سال ۴۷ تاسیس شده تا پیروزی انقلاب اسلامی در حدود ۲۵ درصد پیشرفت داشته اما عمده آن بعد از انقلاب انجام شد. در این باغ گیاهان به دو روش قطعات داخلی از طبیعت ایران جمع آوری می شود و شکل دیگر نیز گیاهانی است که از سایر نقاط دنیا جمع آوری می شوند. باغ گیاهشناسی تهران با تمامی باغ های گیاهشناسی به جز اسرائیل ارتباط دارد و خوشبختانه با تلاش پژوهشگران در این باغ بیش از ۴۰۰۰ گونه گیاه شناسی جمع آوری شده است. باغ های گیاهشناسی بیشتر در کشورهای توسعه یافته به وجود آمده اند که تعهداتی نیز در حوزه منابع ژنتیکی دارند به شکلی که نباید این گیاهان را وارد کار اقتصادی کنند.
به گفتهوی، هم اکنون برای مناطق مختلف کشور در حال راه اندازی باغ گیاهشناسی هستیم و در شهرهای نوشهر، کاشان و یزد باغ گیاهشناسی وجود دارد، در لرستان در حال ایجاد باغ زاگرس هستیم باغ گیاهان دارویی در همدان قرار دارد و در جنوب نیز باغ فدک دزفول را داریم و در تلاش هستیم باغی در سیستان بلوچستان و یا مناطق آزاد قشم و چابهار نیز باغی راه اندازی نماییم.
رئیس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور اشاره کرد: در مشهد باغ گیاهشناسی با همکاری شهرداری راه اندازی شد، اما با توجه به این که هدف اصلی در باغ های گیاهشناسی حفظ منابع ژنتیکی است و با پارک متفاوت است. به سبب عدم تحقق این مساله همکاری با شهرداری مغفول ماند و ما از این کار کنار کشیدیم و با شهرداری تبریز نیز این مساله تکرار شد.
وی درباره چالش های باغ گیاهشناسی تهران نیز اظهار داشت: در حال مدیریت چالش ها هستیم ظرف سالهای گذشته سعی کردیم هویت باغ را برگردانیم و مسئولین به عناوین مختلف به باغ گیاهشناسی دعوت شدند تا از این طریق پشتیبانی از باغ محقق شود برای کسب ردیف بودجه نیز تلاش زیادی انجام شد. چالش دیگر تامین آب برای باغ گیاهشناسی بود که باتوجه به توسعه شهر تهران با مشکل تامین آب مواجه شدیم.
بگفته وی، توسعه منطقه ۲۲ سبب شد روی موضوع تامین آب باغ متمرکز شویم در مقطعی اعلام گردید که می توان از محل تصفیه خانه شهر قدس استفاده نمائیم که مطالعاتمان نشان داد احیای این آب خیلی مشکل است، پس به دنبال فعال کردن حق آبهباغ از سد کرج هستیم که در این راستا با وزارت نیرو مشغول مذاکره هستیم. درحقیقت وزارت نیرو اعلام نمود مستندات خود دراین زمینه را ارائه نماییم که این مستندات که باغ گیاه شناسی قبل سال ۱۳۶۰ حق آبه داشته را ارائه کردیم و قرار شد موضوع بررسی شود.
جلیلی افزود: بی شک در محیط شهری حتما باید به دنبال بهره گیری از پساب برویم و ناچاریم روزی از پساب استفاده نمائیم اما پسابی که هم اکنون تولید می شود کیفیت مناسب جهت استفاده در باغ گیاه شناسی را ندارد. بدین سان تهران و همه شهرها باید به سمت مدیریت پساب حرکت کنند. باغ گیاه شناسی در هرثانیه نیازمند ۱۸۰ لیتر آب است، در صورتیکه امروز با سختی، تنها حدود ۱۰۰ لیتر در ثانیه برای باغ گیاه شناسی آب وجود دارد.
وی اظهار نمود: چالش دیگری که در سالهای گذشته با آن مواجه بودیم این بود که در دولت های گذشته به سبب وجود مشکلات مالی شرکت های خصوصی برای اداره درگیر شده بودند؛ بنده در آن موقع مسئولیت باغ گیاهشناسی را نداشتم و در مصاحبه ای به موضوع اشاره کردم. وقتی مسئولیت گرفتم این مشکل را بوسیله مراجع قانونی حل و فصل کردم ولی همیشه نگرانی تکرار این مساله در آینده وجود دارد.
وی درباره تعداد بازدیدکنندگان و استقبال از باغ اظهار داشت: از حدود ۶ سال قبل که بازدید برای عموم باز شد حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از باغ بازدید کرده اند؛ امسال هم باتوجه به شیوع ویروس کرونا حدود ۴۰ درصد سال قبل بازدیدکننده داشته ایم یعنی چیزی حدود ۱۰۰ هزارنفر درحالی که سال قبل حدود ۲۰۰ هزار نفر بازدیدکننده داشتیم و استقبال بسیار خوبی شده و الگوی رفتاری مردم از ابتدا تا به امروز هم تغییر بسیاری داشته و باغ به محلی برای آموزش مردم در رابطه با طبیعت شده است.
مدیر باغ گیاه شناسی در بخش دیگری از صحبت های خود به ابرچالش های محیط زیستی کشور اشاره نمود و اضافه کرد: تغییر اقلیم و محیط های طبیعی، بیابان و دخالت انسان در محیط های طبیعی از ابر چالش های محیط زیستی است که زندگی امروز ما را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است. پروژه های گسترده ای در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع در حوزه تعیین قلمرو مناطق بیابانی ایران و شن زارها انجام شده است. شاخص پوشش گیاهی، اقلیم و میزان بارندگی در تعیین بیابان ها مدنظر قرار می گیرد. هرچند که لزوم کاهش بیابان های کشور باید مدنظر قرار گیرد، اما تخریب و تغییر اکوسیستم بسیار خطرناکست چونکه بازگشت آنها نا ممکن و یا بسیاری طولانی خواهد بود.
رئیس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور افزود: مناسب ترین راهبرد مدیریتی رویکرد حفاظتی است. هر حرکتی در ۹۰ میلیون هکتار بیابان به صورتی بیابان زایی خواهد بود. هر حرکتی حتی بهره اقتصادی مثل شخم زدن خود موجب افزایش بیابان خواهد بود و به شکل های دیگر خودرا نشان خواهد داد.
وی ادامه داد: در حوزه تغییر اقلیم و محیط های طبیعی نیز باید به افزایش درجه حرارت و به هم خوردگی الگوی متداول بارندگی و تبعات تن در اکوسیستم های طبیعی کشور توجه کنیم؛ بی شک کاهش شدید حجم آب قابل استحصال زمینه ای برای بروز بحران است. درحقیقت تغییر اقلیم به مفهوم کاهش بارندگی نیست اما سبب افزایش درجه حرارت می شود و این امر موجب می شود که افزایش متوسط حداقل درجه حرارت سبب تغییر الگوی بارش ها می شود و برای مثال بارش برف در زمستان به بارش باران تبدیل می شود و بر روی آورد آبی کشور تاثیر دارد و نزدیک شدن درجه حرارت شب و روز نیز از نتایج آنست.
وی افزود: یکی دیگر از ابرچالش های محیط زیستی دخالت انسان در محیط های طبیعی است که در این راستا افزایش جمعیت، دسترسی انسان به ابزار، دانش و تکنولوژی کنترل و برداشت و انتقال نامحدود آب و از طرف دیگر ظهور کلان شهرها و مراکز متمرکز کشاورزی و صنعتی، ارتباط معناداری با پراکنش جمعیتی و کمیته منابع آبی این سرزمین وجود دارد. در حقیقت تعادل عرضه و تقاضای آب در مقیاس حوضه آبریز به هم خورده است و تغییر کیفیت آب های زیرزمینی از دیگر نتایج این ابرچالش است.
وی اشاره کرد: ما نیازمند تغییر نگاه در توسعه هستیم؛ باید در کشور در حوزه منابع طبیعی توسعه زمین های کشاورزی کامل متوقف شود و برای تامین ذخایر غذایی باید به دنبال افزایش راندمان در سطح و منابع آبی باشیم و در این راستا نیازمند خروج کامل دام از جنگل ها و ممنوعیت زراعت در جنگل بعنوان راهکار اصلی هستیم. اساسا این ابرچالش ها اگر منطقی مورد توجه قرار گیرد با تغییر الگو می توان آنرا مدیریت کرد.




منبع:

1399/11/05
00:57:26
0.0 / 5
1071
تگهای خبر: آموزش , دارو , سیستم , شهر
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری