نوشیجان در انتظار ثبت جهانی بعنوان نیایشگاه دوران مادها
همدان رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر مطرح کرد: پرونده ای با عنوان نیایشگاه های دوران مادها شامل ارگ باستانی نوشیجان و ابنای تاریخی موجود در شهرستان های ملایر، قهاوند و فامنین به منظور ثبت جهانی به سازمان جهانی یونسکو معرفی خواهد شد.
ابراهیم جلیلی در گفتگو با ایسنا، ارگ باستانی نوشیجان را یکی از آثار منحصربفرد از نظر معماری، قدمت و داشته های فرهنگی، نه تنها در استان همدان بلکه در کشور و دنیا دانست و اظهار نمود: تلاش ها برای ثبت جهانی ارگ باستانی نوشیجان از سال ۹۵ شروع شد و در این راستا قراردادی هم در سال ۹۶ بین اداره کل میراث فرهنگی با دانشگاه بوعلی سینا منعقد و گزارش ثبت این اثر در آن قرارداد ذکر شد.
جلیلی ضمن اشاره به تهیه گزارش ثبت جهانی ارگ باستانی نوشیجان در سال ۹۷ خاطرنشان کرد: این گزارش بعد از تهیه به وزراتخانه مرکزی تهران ارسال شد و پیرو آن، معاون وزراتخانه و مدیرکل دفتر ثبت آثار ملی در همان سال بازدیدی از تپه نوشیجان داشتند.
این مقام مسئول افزود: با عنایت به نکته نظرهای سازمان جهانی یونسکو، ثبت آثار به صورت زنجیره ای از شانس بیشتری در رقابت با سایر آثار به منظور ثبت جهانی برخوردار است، بدین منظور این پرونده با عنوان نیایشگاه های دوران مادها شامل ارگ باستانی نوشیجان و ابنای تاریخی موجود در شهرستان های ملایر، قهاوند و فامنین به سازمان جهانی یونسکو معرفی خواهد شد.
وی از وجود ابنای تاریخی در شهرستان های ملایر، قهاوند و فامنین اطلاع داد و اظهار داشت: این ابنا در صورت کاوش، از نظر معماری و فرهنگی شباهت بسیاری با داشته های به دست آمده از ارگ باستانی نوشیجان دارند و درصدد هستیم با تأمین اعتبار لازم و جستجوهای صورت گرفته، این پرونده اصلاح و تحت عنوان اولین نیایشگاه های دوران مادها معرفی شود.
جلیلی در ادامه ضمن اشاره به وضعیت شهرک صنعتی شوشاب در جوار نوشیجان، مطرح کرد: از سال ۹۵ و با تعیین عرصه حریم تپه نوشیجان، شهرک صنعتی شوشاب همکاری خوبی با ما داشته و بخشی از شهرک که در حریم قرار گرفته، قبلاً بوجود آمده و بعد از سال ۹۵ به سمت حریم نوشیجان، کارخانه یا تأسیساتی اضافه نشده و به منظور عدم لطمه به آثار تاریخی نوشیجان، مقرر است حصار سبزی برای این شهرک ایجاد شود.
وی از شوره زار بودن خاک این منطقه اطلاع داد و بیان نمود: با عنایت به شرایط زمین و وضعیت آب این منطقه، درختان خاصی مانند سنجد، اقاقیا و پسته در آنجا رشد می کند و با عنایت به طولانی بودن زمان عمل آوری و رشد این درختان، ایجاد این حصار سبز و گیاهی زمان بر است.
دو میل کوره آجرپزی در ملایر در انتظار ثبت ملی
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر در بخش دیگری به قدمت وجود کوره های آجر پزی در این شهرستان اشاره و تصریح کرد: آجرهای تولیدی این کوره ها علاوه بر تأمین آجر شهرستان، به استان های همجوار همچون لرستان و کردستان هم ارسال می شد.
وی با اشاره به اینکه ساختمان این کوره های آجرپزی شامل دو بخش کوره و میل یا دودکش است، افزود: سوخت بیشتر این کوره ها در گذشته نفت کوره یا مازوت بوده و این سوخت از راه دریچه هایی از روی بام این سازه به داخل ریخته می شد.
جلیلی مطرح کرد: بخش میل یا دودکش کوره، یک سازه آجری استوانه ای شکل است و قطر دهانه داخلی آن بعنوان محل مکش دود و هدایت آن به سمت بالا، ۱۴ تا ۱۵ متر و با ارتفاع بین ۳۰ تا ۳۵ متر است.
این مقام مسئول به دو میل کوره باقیمانده از آن زمان اشاره نمود و اظهار داشت: یکی از این میل کوره ها در ورودی شهرستان ملایر از سمت سامن در میدان نیروی انتظامی و دیگری در فاصله ۲۰۰۰ متری آن قرار گرفته است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر تصریح کرد: گزارش ثبت این میل کوره ها که جزء آثار تحت حفاظت سازمان میراث فرهنگی هستند، تهیه و به شورای فنی استان ارسال شده است که در صورت تأیید کمیته ثبت وزارتخانه، ثبت ملی آنها صورت خواهد گرفت.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب