ایران در قاب گردشگری،

از جستجوی گنج تا پارچه بافی های فی البداهه

از جستجوی گنج تا پارچه بافی های فی البداهه

به گزارش فقط سفر مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تایباد اظهار داشت: فرت بافی جزو صنایع دستی شهرستان تایباد است.


عبدالرحیم تاج محمدی در گفتگو با خبرنگار ایسنا در مورد آثار تاریخی بررسی شده در شهرستان تایباد اظهار نمود: آثار بررسی شده در شهرستان تایباد، ۱۱۳ عدد است كه از این تعداد ۴۵ اثر در لیست آثار ملی به ثبت رسیده است.
وی در اینباره افزود: ۳۵ پرونده ثبتی تهیه شده كه در كمیته ثبت در حال بررسی است و ۱۶ اثر طبیعی كه شامل درختان قدیمی و تاریخی است، شناسایی شده و پرونده آنها درحال تهیه شدن است.
مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تایباد خاطرنشان كرد: قدیمی ترین اثر شناسایی شده مربوط به هزاره سوم قبل از میلاد است كه با عنایت به نظر وبررسی كارشناسان، حدود ۵۰۰۰ سال سابقه سكونت در اطراف شهر تایباد را داریم.
تاج محمدی افزود: قدیمی ترین اثر تاریخی این شهرستان كه به صورت بنا در كلات است، مربوط به دوره سلجوقی است و پس از آن مجموعه تاریخی مزار مولانا در دوره تیموری، مجموعه عباس آباد در دوره تیموری- صفوی و مزار شاهزاده قاسم در مشهد ریزه همچون بناهای تاریخی شهرستان تایباد هستند.
وی در مورد صنایع دستی شهرستان تایباد، عنوان كرد: بیشترین تولید صنایع دستی در حوزه نساجی را در سطح استان، شهرستان تایباد دارد كه فرت بافی، حوله بافی و... از آن جمله هستند.
مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تایباد افزود: در این شهرستان چند روستا وجود دارد كه بیشترین كارگاه ها را دارند همچون روستای پشته كه روستای هدف گردشگری می باشد و بیشترین كارگاه ها و هنرمندان فرت باف را دارد؛ روستای جوزقان، فرمان آباد و روستای آبقه بیشترین تعداد كارگاه ها را دارند.
تاج محمدی در اینباره اضافه كرد: از دیگر صنایع دستی شهرستان ساز سازی و دوتار سازی است كه چند كارگاه به این منظور در شهر تایباد داریم؛ همینطور كارهایی مانند معرق در شهرستان وجود دارد كه به پیشرفتگی حوله بافی نیست.
وی خاطرنشان كرد: ما در شهرستان تایباد تنها اثر ثبت ملی داریم و هیچ كدام از آثار ثبت جهانی نشده اند. هر سال در كشور ما تنها یك بنا می تواند ثبت جهانی شود و با عنایت به ظرفیت ها و موارد ذكر شده، مجموعه مزار مولانا این توانایی را دارد كه ثبت جهانی شود.
مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تایباد تصریح كرد: پارچه بافی یا فرت بافی مهم ترین سوغات تایباد است، از سوغات های دیگر كه حالا در فصل آن هستیم، خربزه است كه یكی از محصولات عمده شهرستان است و هندوانه تایباد هم از سوغات مهم می باشد.
تاج محمدی افزود: صنایع دستی دیگری هم در شهرستان ما وجود دارد مانند گلیم بافی، گل دوزی، قلاب بافی، تنورمالی، نمد مالی، طراحی سنتی یا همان چرم دوزی، نجاری سنتی، سوزن دوزی، معرق چوب و آهنگری اما از رونق كم تری برخوردار می باشند.
مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تایباد در مورد خوراك های این شهرستان اظهار داشت: كشك زرد، آبگوشت محلی، بلغور شیر، نان قلفتی، نان نازك و... از غذاها و نان های محلی این شهرستان است.
تاج محمدی اضافه كرد: یك اقامتگاه بوم گردی در شهرستان داریم كه از نوروز امسال آغاز به كار كرده و مورد استقبال واقع شده است و توریستهایی كه رجوع داشتند از محل و موقعیت روستا استقبال كرده اند؛ این روستا كوهستانی و پلكانی است و نام آن روستای پشته است كه روستای هدف گردشگری می باشد.
وی اظهار داشت: شهرستان تایباد از سال قبل در استان در روند تسهیلات اشتغال پایدار روستایی در مبحث صنایع دستی در سطح اول استان قرار گرفت، یعنی تایباد به تنهایی برابر با كل استان می تواند تسهیلات در برای كمك به هنرمندان صنایع دستی بخصوص فرت بافی كه در نمایشگاه های مختلف حضور داشته را جذب نماید.
مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تایباد افزود: فرت بافی یا پارچه بافی زیر مجموعه نساجی است و حوله های دست، حوله های حمام، حوله های آشپزخانه، دستمال دست و چادر شب همچون مهم ترین محصولاتی است كه از این پارچه تولید می شود و از كیفیت بالایی برخوردار است؛ همینطور نقوشی كه استفاده می شود فی البداهه است و طراحی قبلی ندارد.
تاج محمدی عنوان كرد: عمده مشكل میراث فرهنگی در شهرستان ما، حفاری های غیر مجاز است كه توسط قاچاقچیان میراث فرهنگی صورت می گیرد كه اغلب این این حفاری ها به قصد پیدا كردن گنج انجام می شود.
مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تایباد عنوان كرد: حالا در بحث اقامتگاه های بوم گردی كار می نماییم كه مخاطب بداند مكانی برای استراحت دارد و از این لحاظ می توانیم ماندگاری توریست را در شهرستان بیشتر نماییم.
تاج محمدی اضافه كرد: طبق آمار حدودا سه تا پنج هزار نفر از مرز نزدیك به این شهرستان رفت و آمد می كنند كه اگر بتوانیم تعداد بیشتری از این آمار را در شهرستان خود ماندگار نماییم، به گردشگری شهرستان بسیار كمك خواهد نمود.
وی در اینباره افزود: توریستهایی كه می آیند و از بازار روز ما خرید می كنند، سبب شده است این بازار به یك جاذبه گردشگری برای شهرستان ما مبدل شود.
مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تایباد تصریح كرد: یك موزه مردم شناسی در سال ۸۷ در شهرستان تایباد به بهره برداری رسید كه هم اكنون در حال آماده كردن آن بعنوان موزه نسخ خطی هستیم. هم چنین در حال جمع آوری نسخه های خطی ای كه از بین مردم جمع آوری شده و یا اهدا كرده اند، هستیم تا بتوانیم در موزه خط و كتابت شهرستان به نمایش بگذاریم.
وی در مورد راه ‍اندازی موزه ای دیگر در شهرستان تایباد افزود: با عنایت به دست نوشته ها و یادگاری های ارزشمندی كه در هزاره مسجد مولانا از قرن نهم به بعد داریم، یك مجموعه كم نظیری در كشور است كه بررسی ها روی آن هم در حال انجام شدن است و امیدواریم بتوانیم موزه دست نوشته ها و یادگاری های این شهرستان را راه اندازی نماییم تا بتوانیم به جذب توریست و مخاطبمان كمك نماییم.




1398/05/27
13:35:05
5.0 / 5
4570
تگهای خبر: بوم گردی , توریست , ثبت , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری