تشكیل انجمن خیرین حفاظت گر میراث فرهنگی، تقدیری كه حكم گرفتن سیمرغ را داشت
فقط سفر: دبیر كمیته بافت های تاریخی سمن های میراث فرهنگی اظهار داشت: نهادهای مدنی در جهت ایفای نقش دیده بانی خود، وقایع حوزه میراث فرهنگی را رصد می كنند، در این رصدها از سازمان میراث فرهنگی به سبب تغییرات پی درپی مدیر كل استان تهران گلایه داریم.
به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، علی اصغر بدری، در مراسم گردهمایی سه شنبه ۱۴ اسفند، كه سمن های میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران با حضور علی محمد سعادتی شهردار منطقه ۱۲، حسین اربابی معاون سرمایه گذاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ابوالفتح شادمهری مدیر بافت و بناهای تاریخی شهرداری تهران در آن حضور داشتند، خطاب به رئیس سازمان میراث فرهنگی درباره ی شایعات بركناری مدیر كل میراث فرهنگی استان تهران اظهار داشت: «آقای مونسان، اداره كل میراث استان تهران محل كارآموزی افراد غیر متخصص نیست.»
وی سپس افزود: این حوزه نیازمند مدیرانی است كه از درون سازمان رشد كرده باشند و همه ابعاد سازمان را بشناسند.
او انتصاب بزرگ نیا به این سمت پارسال را اقدام صحیحی دانست و اضافه كرد: برای بار دوم است كه زمزمه خداحافظی او از اداره كل استان تهران به گوش می رسد، در حالیكه او تازه جا افتاده و سوار كار شده است.
تقدیر از مدیر و معاون میراث استان تهران برای مقابله با تخلفات
او بار دیگر تاكید كرد: تكرار می كنم. آقای مونسان! اداره كل میراث استان تهران محل كارآموزی افراد غیر متخصص نیست. مقابله او با تخلفات صورت گرفته در میراث تهران جای تقدیر دارد. از دید فعالان مدنی این حوزه، تعویض او به معنای تسلیم شدن شما در مقابل منافع جریان های خاص است.
اعلام موجودیت «انجمن خیرین حفاظتگر میراث فرهنگی»
او همینطور از تشكیل انجمن «خیرین حفاظتگر میراث فرهنگی» آگاهی داد و اظهار داشت: این انجمن برمبنای ایده ای كه از طرف یكی از كارشناسان پیشكسوت میراث فرهنگی طرح شد، شكل گرفت.
این عضو هیأت مؤسس انجمن خیرین حفاظتگر میراث فرهنگی اهداف این سمن را شناسایی، جذب، هدایت، ساماندهی و بسترسازی در حوزه اقدامات نیكوكارانه داوطلبانه به منظور حفاظت از میراث فرهنگی دانست و توضیح داد: «خیر میراث فرهنگی» الزاماً كسی نیست كه هزینه مرمت یك بنای تاریخی یا یك اثر را تقبل می كند بلكه علاوه بر او كسانی كه حتی طرح مرمت یك بنا را می دهند یا وقت خودرا برای مرمت یك اثر صرف یا مجموعه شخصی خودرا هبه می كنند و فعالان رسانه ای كه یك مقاله یا گزارش در حوزه حفاظت از میراث فرهنگی منتشر می كنند، از دید ما «خیر میراث فرهنگی» هستند.
وی همینطور حوزه فعالیت این انجمن را در دو بخش میراث ملموس و ناملموس عنوان نمود و اظهار داشت: «میراث ملموس» شامل «بافت های تاریخی و ارزشمند»، «بناهای تاریخی و ارزشمند»، «مكان رویدادها»، «محوطه های تاریخی»، «اشیاء و آثار منقول تاریخی و ارزشمند»، «آثار فرهنگی و هنری» و مشابه آن است و «میراث غیر ملموس» باز شامل «خاطره جمعی و رویدادها»، «رجال و مشاهیر»، «آداب و سنن»، «باورها و اعتقادات»، «زبان و گویش»، «ادبیات»، «تاریخ و اساطیر»، «هنرهای نمایشی»، «هنرهای صناعی»، «هنرهای سنتی»، «موسیقی»، «فرهنگ پخت و پز»، «دانش و مهارت های بومی و سنتی» و مشابه آن است.
وی در توضیح ایجاد و عملكرد این انجمن باز اظهار نمود: اعضای انجمن در چهار سطح رسمی، عادی، افتخاری و حقوقی طبقه بندی می شوند و ساختار انجمن برمبنای مجمع عمومی و كاملاً دموكراتیك است، بزودی باز فراخوان گسترده ای برای شناسایی «هیأت مؤسس انجمن خیرین میراث فرهنگی» بوسیله رسانه ها اعلام می شود و كسانی كه خاصیت های مشخص را داشته باشند، می توانند در این فراخوان شركت نمایند.
بدری نحوه اجرای اهداف ایجاد این هیأت را این طور بیان كرد: «ارتباط و تعامل با «نهادهای عمومی و خصوصی»، خیرین و عموم مردم»، «تعامل و همكاری با نهادها و دستگاه ها در جهت تدوین قوانین و مقررات»، «شناسایی موضوعات و طرح های نیازمند اقدامات نیكوكارانه»، «آموزش، اطلاع رسانی، آگاهی رسانی، مشاوره، ترویج و توانمندسازی عوامل ذی ربط»، «اعتمادسازی، تشویق و ترغیب نیكوكاران و جذب و هدایت كمك های نقدی و غیر نقدی»، «نظارت بر نحوه انجام اقدامات نیكوكارانه و صیانت از اهداف و نیات خیرین»، «تدوین برنامه و مدیریت اجرایی میان خیرین و متولیان آثار میراث فرهنگی»، «تسهیل گری و ایجاد هماهنگی میان عوامل اقدامات نیكوكارانه»، «ایجاد شعبات و نمایندگی و شبكه سازی»، «بررسی، مطالعات، پژوهش، مستندسازی و مدیریت دانش در راه اهداف انجمن» و «برگزاری گردهم آیی ها و رویدادها».
امیدوارم فرصت استفاده از عقل برای همه فراهم شود
علی محمد سعادتی - شهردار منطقه ۱۲ تهران - باز با اشاره به تلاش های مردمی برای حفظ سرمایه های فرهنگی- هویتی- تاریخی تاكید كرد: تنها چیزی كه می تواند حفاظت و صیانت از داشته های فرهنگی- تاریخی را تضمین كند، مردم هستند. خیلی از قوانین، مقررات و محدویت ها، حمایت ها در چارچوب قانون در حوزه ها و زمینه های مختلف وجود دارد، اما بخشی كه رعایت می شود، مربوط به قسمتی است كه مردم نسبت به آن آگاهی دارند.
وی ادامه داد: همه وظیفه داریم ذائقه مردم را با این دارایی ها و ثروت های فرهنگی- تاریخی بیشتر از پیش آشنا نماییم، در آن زمان متولیان باز كارهای بهتری انجام می دهند.
حسین اربابی - معاون سرمایه گذاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری - باز در سخنانی تاكید كرد: ما برای رسیدن به تكامل در همه ی نظام های فكری، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هیچ راهی جز راه جامعه مدنی نداریم. امیدوارم فرصت استفاده از عقل به همگان داده شود و با اندیشه و خرد جمعی بستر صیانت از داشته های فرهنگی فراهم گردد.
تقدیرِ مردمی كه به اندازه سیمرغ فجر ارزش داشت
به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، شبكه سمن های میراثی استان تهران در ادامه این نشست، به سبب كوشش برای حفاظت از میراث فرهنگی و پاكدستی محسن شیخ الاسلامی - معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی استان تهران -، از او تقدیر كردند.
شیخ الاسلامی باز در سخنانی اظهار نمود: خوشحال در بخش مردمی میراث فرهنگی تقدیر شدم این تقدیرنامه حكم سیمرغ جشنواره را برایم دارد. در این جشنواره بخشی وجود دارد كه از فیلمی كه منتخب مردم است تقدیر می شود و سیمرغی به آن تعلق می گیرد. بسیار خوشحالم و برایم افتخار بزرگی است كه دوستداران و فعالان میراث فرهنگی تقدیر كردند. این بزرگترین هدیه ای است كه تابحال دریافت كرده ام.
بدعتی كه میراث فرهنگی به خوبی از عهده آن برامد
سجاد عسگری دبیر كمیته پیگیری خانه های تاریخی تهران باز با تاكید بر این كه تا قبل از سال ۹۰ مردم، تهران را شهری مانند نیویورك می دیدند، اما حالا تهران را بعنوان شهر تاریخی مانند پاریس می بینند، اظهار داشت: این رویكردها در مدیریت شهری باز به مرور نفوذ پیدا كرد اما متأسفانه در اداره متولی یعنی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تهران، شاهد پس رفت بودیم كه با حضور مدیر و معاون كنونی بسترهای خوب و جدیدی برای حفظ میراث فرهنگی فراهم گردید.
او با اشاره به مطالبات مردمی درباره ی خانه - باغ اتحادیه كه به جای پاساژسازی، منتج به خرید و احیای خانه شد، اشاره نمود و اضافه كرد: تئاتر نصر باز جزو خواسته اهالی فرهنگ است و خوشبختانه از طرف شهرداری برای احیا و مرمت خریداری شده است.
او از احساس خطر سمن ها درباره مسجد «آلایی» و لزوم حفظ و ثبت ملی آن آگاهی داد و اظهار داشت: جلوی مزایده خانه «اكبرخان صادق» متعلق به یكی از معماران مشهور با كمك شهردار منطقه ۱۲ گرفته شد. اما سردر سرای «فرد شیشه» در نزدیكی شوش متأسفانه شبانه تخریب شد كه پیگیر آن برای عین به عین ساختن این بنا هستیم.
وی ادامه داد: شكایت شهرداری منطقه ۱۱ و سازمان میراث فرهنگی استان تهران از مالك مدرسه واجد ارزش «ایروانی» به سبب تخریب شبانه در خیابان شهریار كه قبل از این بعنوان ویلای «اصلانی» اثر «گابریل گوكاریان» استفاده می شد یا خانه «متین دفتری» در فلسطین جنوبی كه هرچند مالك آنرا از ثبت ملی خارج كرده و به مرور در حال تخریبِ اثر بود، برای بار دوم ثبت گردید كه این بدعتِ جدید میراث فرهنگی قابل تقدیر است.
وی عملكرد بخش حقوقی میراث فرهنگی را ضعیف دانست و اضافه كرد: انتظار داریم تعامل خوبی در ارتباط با پیشگیری از خروج از ثبت با دیوان عدالت به وجود آید. در دوره قائم مقامی مهدی حجت در سازمان میراث فرهنگی، تعامل خوبِ بخشِ حقوقی با ستاد اجرایی فرمان امام (ره) درباب آثار تاریخی بوجود آمد، كه این رویه ها باید ادامه یابد.
عسگری اضافه كرد: در صورت ادامه دار بودن این اتفاقات، بنیاد مستضعفان، كمیته امداد و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و نهادهایی كه برخی آثار تاریخی مصادره ای را در اختیار دارند، می توانیم به تعامل برسیم و جلوی تخریب آثار را بگیریم.
علاوه بر اقداماتی كه محسن شیخ الاسلامی، پیش از حضور در معاونت میراث فرهنگی انجام داده بود، در طول شش ماه گذشته كه از حضور وی در این پست می گذرد، می توان رسیدگی به پرونده ی ساخت وساز در پشت كاخ گلستان اشاره نمود. صدور مجوز ساخت وسازهای غیرمجاز پشت كاخ گلستان در تكیه دولت و ناصر خسرو توسط شورای فنی میراث فرهنگی تهران كه شیخ الاسلامی - معاون میراث فرهنگی - و بزرگ نیا - مدیر كل میراث فرهنگی استان تهران - در مقابل این ساخت وساز در عرصه ی كاخ جهانی گلستان ایستادند و علی اصغر مونسان - رئیس سازمان میراث فرهنگی - باز نسبت به توقف این كار و پیگیری اتفاق دستور داد. همین طور سرای سیگارچی و ایجاد زیر زمین در مغازه پلاك ۲۴ بازار حضرتی، خانه حسام لشكر باز از اتفاقاتی بودند كه معاون میراث فرهنگی تهران از اقداماتی كه به تخریب آنها منجر می شد، تا كنون جلوگیری كرده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب