تمرینی برای شب چله
فقط سفر: رئیس دانشكده علوم گردشگری دانشگاه علم وفرهنگ معتقد است: خانواده ها تمرین كنند تا در شب چله فارغ از فضای مجازی، ابزار وتكنولوژی را كنار نهاده و در این شب بر ابزار سنتی تعامل وگفتگو و دور هم بودن را تمرین نماییم.
منوچهر جهانیان- عضوهیات مدیره انجمن علمی گردشگری ایران در یادداشتی كه در اختیار ایسنا قرار داده است، درباره شب چله نوشته است: «انواع خوراكی ها، شب نشینی، حافظ خوانی، دورهمی خانواده ها و جمع صمیمی ودوستانه آنان همانند قدیم ها گردآمدن دور كرسی و سایر آیین ها و رسوم مناطق مختلف هر كدام به تنهایی می تواند برای یك گردشگری خارجی بعنوان جاذبه تلقی شود و هیجان انگیز باشد.
موسیقی های سنتی، لباس های سنتی ایرانی ها در هر یك از مناطق ایران، انواع خوراكی و سوغات، صنایع دستی و صفا وصمیمیت خانواده ایرانی در هر یك از مناطق، همگی جاذبه ای برای توسعه گردشگری به شمار می روند.
از این رو می توان گفت توسعه گردشگری در خیلی از مناطق و در فصول مختلف سال و متناسب با فرهنگ واداب و رسم ومراسم های آیینی ها در این مناطق نیازمند تدابیر و برنامه ریزی است. چونكه منابع غنی آن وجود داشته و از راه سازماندهی و بهره برداری صحیح از یك آیین و فرهنگ خواهد توانست مسیر حركت به سمت تعالی و توسعه گردشگری را فراهم آورد.
امروزه در كنار فن آوری های ارتباطی و اطلاعاتی و حضور افراد در فضای مجازی امكان دارد تاثیر منفی بر اینگونه مراسم ها و آیین ها و پاسداشت آنها داشته باشد. لازم است خانواده ها و متولیان حوزه میراث فرهنگی و گردشگری و سایر مجموعه های در رابطه با این مساله و میراث فرهنگی كه ریشه در تاریخ وتمدن كهن این مرز و بوم دارد به گونه ای برنامه ریزی كنند تا ضمن معرفی فرهنگ عامه نواحی و مناطق مختلف كشور كه مملو از زیبایی ها وجاذبه های متنوع و بی نظیر در حوزه گردشگری می شوند؛ ازجمله: خوراكی های شب چله، افسانه ها و قصه ها، شعرخوانی، شب نشینی و نواختن نواهای موسقیایی بومی و محلی و سایر مراسمات و آیین های خاص هر یك از مناطق مختلف این مرز پرگهر كه هریك جاذبه وانگیزه هایی را برای توسعه فعالیت های گردشگری احداث می كند، بایست شرایطی فراهم آورند تا با شناخت و آگاهی بیشتر بسترهای برگزاری این آیین ها فراهم آید، كه موجبات انس والفت وصمیمیت بیشتر در بین خانواده ها و اقوام مختلف ایران زمین را سبب خواهد شد.
به شكلی شب چله بهانه ای میگردد برای دورهمی خانواده ایرانی فارغ از هیاهوی فضای مجازی وآسیب های آن بر پیكر خانواده و دور كردن آنان از همدیگر، شب چله و سایر آیین ها و رسوم و اعیاد و مناسبت های ایرانی واسلامی می تواند حلقه اتصال و پیوند خانواده ها در جهت روابط و نزدیكی آنان را فراهم آورد.
همین طور تلاش در جهت ثبت جهانی مراسم شب چله ی ایرانی بعنوان یك میراث فرهنگی ثمین جهانی در عرصه بین المللی علاوه برمعرفی بیشتر فرهنگ غنی ایرانی، می تواند نقش بسزایی در جذب گردشگران فرهنگی در این ایام به كشور را داشته باشد ودر كنار آن برگزاری نمایشگاه های استانی، بومی ومحلی و ملی در مناطق مختلف در توسعه فرهنگ گردشگری وتوزیع سفر به مناطق مختلف را به همراه خواهد داشت، كه ضمن معرفی فرهنگ وآیین های مناطق مختلف نقش تاثیر گذاری در احداث اشتغال وكارآفرینی ورونق اقتصادی مناطق كشور را به همراه خواهد داشت.»
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب