مرمت و احیای بافت تاریخی و توانمندسازی مالكان حمایت می شوند؟

3 سال از آغاز بررسی طرحی میراثی در مجلس می گذرد اما

3 سال از آغاز بررسی طرحی میراثی در مجلس می گذرد اما

فقط سفر: مدیركل امور مجلس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان تصویب كلیات طرح «حمایت از مرمت و احیای بافت تاریخی و توانمندسازی مالكان»، اعلام نمود: این طرح، یك بسته كامل حمایتی است.



به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا؛ در اولین قدم ها برای بررسی و تصویب طرح «حمایت از مرمت و احیای بافت تاریخی و توانمندسازی مالكان» بیستم دی ماه ۱۳۹۴ مجلس شورای اسلامی آن را بررسی كرد و موافقان و مخالفان این طرح نظرات خویش را اعلام نمودند.

عبدالرضا مصری، نماینده مردم كرمانشاه در مجلس شورای اسلامی در آن جلسه در توضیح علت مخالفت خود با این طرح، به این نكته اشاره نمود كه با عنایت به نیاز به انجام كار گسترده ای در طرح پشتیبانی از مرمت بافت های تاریخی، تعاملات لازم بین دستگاه ها در این رابطه صورت نگرفته و ادامه داد: در طرح مذكور برای 10 تا 12 دستگاه اجرایی تعیین تكلیف می شود، این در شرایطی است كه برنامه ریزی برای هماهنگی آنها صورت نگرفته است و اینگونه كه مجلس برای دستگاه ها مرتبط با طرحی تعیین تكلیف كند، دشواری هایی به همراه دارد.

او با بیان این كه در بند اول طرح كه مرتبط با مرمت و احیای بناهای تاریخی است، بار مالی به دولت وارد می گردد و همینطور آموزش استادكاران بناهای تاریخی هم نیاز به هزینه دارد، اظهار داشت: تعیین تكلیف برای وزارت علوم، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، بانك مركزی و خیلی از دستگاه های اجرایی در طرح پشتیبانی از مرمت از بافت های فرهنگی و تاریخی صورت گرفته كه این موضوعات جای تعامل دارد و به علت تولید بار مالی، شورای نگهبان این موضوعات را رد خواهد نمود.

وی همینطور بر این نكته تصریح كرد كه؛ «نباید برخلاف قانون برنامه پنجم توسعه هزینه هایی مانند عوارض و مالیات بر ارزش افزوده حذف شود، همینطور تولید ساختار جدید اداری برای دولت مخالف با منطق كوچك سازی است كه در طرح مذكور رعایت نشده، ازاین رو با مخالفت نمایندگان با این طرح این فرصت فراهم می گردد كه دولت در نشست های تخصصی با طراحان طرح مذكور، همه جوانب را بسنجند تا زمینه عرضه لایحه از جانب دولت فراهم گردد.»

از سوی دیگر حسین گروسی، یك نماینده دیگر مخالف این طرح هم در آن جلسه اعلام نمود «با توجه به كاهش قیمت نفت، باید به موضوعاتی مانند رونق گردشگری توجه ویژه شود. با سرمایه گذاری در این مورد زمینه اشتغالزایی و كسب درآمدهای ارزی و معرفی پیشرفت های پس از انقلاب به جهانیان فراهم گردد. لزوم توجه ویژه به بخش گردشگری سبب می گردد كه تمامی موضوعات در طرح مذكور لحاظ شود، ازاین رو برای تقویت طرح باید چكش كاری هایی در این زمینه دیده شود.»

تا این كه در ششم شهریور سال قبل هم با 123رأی موافق، 24 رأی مخالف و 4 رأی ممتنع ازمجموع 196 نماینده حاضر با فوریت طرح پشتیبانی از مرمت و احیای بافت های تاریخی – فرهنگی و توانمندسازی مالكان و بهره برداران بناهای تاریخی – فرهنگی موافقت كردند.

بر اساس مقدمه این طرح به دلیل نبود مشوق های لازم برای احیا و مرمت بافت های تاریخی – فرهنگی و بی توجهی به توانمندسازی مالكین و ساكنین آن ها، روند مهاجرت جمعیت و فعالیت های اقتصادی از این بافت ها سرعت گرفته است هر چند این بافت ها بخشی از سرمایه های هر كشور و ملت به حساب می آید ولی به درستی از این سرمایه ها حفاظت و حراست نشده و ساكنان و مالكان این بافت ها در جهت های پایین درآمدی قرار می گیرند.

از سوی دیگر تملك واحدهای میراثی با اینكه توسط سازمان میراث فرهنگی در حال انجام می باشد ولی نه منابع این سازمان برای تملك بیشتر پاسخگوست و نه این سازمان از واحدهای تملك شده به خوبی بهره برده است.

رفع خلأ ها و كمبودهای قانونی و حذف قوانین مزاحم كمك می نماید تا سرعت احیاء و مرمت این بافت ها و آثار و ابنیه تاریخی سرعت گرفته و ساكنان و مالكان این آثار توانمند شود.

18 مهر سال قبل هم اصغر سلیمی، سخنگوی كمیسیون شوراها و امور داخلی كشور مجلس با اشاره به بررسی طرح یك فوریتی پشتیبانی از مرمت و احیای بافت های تاریخی – فرهنگی و توانمندسازی مالكان و بهره برداران بناهای تاریخی- فرهنگی، اظهار نمود: كلیات این طرح به تصویب رسید و بر مبنای نظر نمایندگان پیش بینی شده شوراهای استان و شهرستان در این طرح بعنوان شورای ناظر قرار بگیرند.

13 اسفند هم احد آزادی خواه، سخنگوی كمیسیون فرهنگی مجلس در تشریح مصوبات این كمیسیون در مورد امتیازات مالی و فرهنگی برای مرمت و احیای بافت های تاریخی اظهار داشت: مواد پنج تا هشت طرح پشتیبانی از مرمت و احیای بافت های تاریخی - فرهنگی و توانمندسازی مالكان و بهره برداران بناهای تاریخی - فرهنگی بررسی و با تغییرات جزئی به تصویب رسید.

نماینده مردم ملایر ادامه داد: برپایه مصوبه كمیسیون وزارتخانه های علوم و آموزش و پرورش اصلاح و به روز رسانی سرفصل های متون آموزشی و رشته های در رابطه با گردشگری را با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی انجام خواهند داد.

سخنگوی كمیسیون فرهنگی مجلس همینطور بانك های عامل و موسسات اعتباری مجاز را طبق مصوبه كمیسیون موظف به عرضه تسهیلات بانكی برای ترمیم خانه های قدیمی و تاریخی دانست.

تا این كه سر انجام مرتضی شكوهی، مدیركل امور مجلس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به تصویب طرح پشتیبانی از مرمت و احیای بافت تاریخی، فرهنگی و توانمندسازی مالكان و بهره برداری بناهای تاریخی، فرهنگی در كمیسیون فرهنگی مجلس اظهار داشت: این طرح در اواخر مجلس نهم در شش ماده عرضه شد كه بررسی آن در مجلس دهم شروع شد و پس از ماه ها كار كارشناسی و برگزاری جلسات مختلف تخصصی، در كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به تصویب اعضا رسید.

او با ابراز امیدواری برای تصویب این طرح در صحن علنی مجلس هم بیان كرد: با تصویب نهایی این طرح در صحن علنی مجلس و تبدیل آن به قانون، شاهد اتفاقات خوبی در حوزه آثار فرهنگی تاریخی خواهیم بود.

وی اضافه كرد: هم اكنون بعضی از آثار فرهنگی تاریخی در حال تخریب است، از طرفی هم خلاءهای قانونی برای مرمت، احیا و بهره برداری از این اماكن وجود دارد كه تصویب این طرح می تواند این خلاءها را بپوشاند.

به گفته ی مدیركل امور مجلس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری؛ در این طرح مسائلی مانند عرضه تسهیلات ارزان قیمت، تغییر كاربری و معافیت از پرداخت عوارض دیده شده و مشوق هایی برای مرمت، احیا و بهره‎برداری از آن ها در نظرگرفته شده است.

شكوهی اضافه كرد: خوشبختانه مجلس به حوزه میراث فرهنگی توجه دارد و همكاری خوبی در این حوزه دارد و تصویب این طرح در كمیسیون فرهنگی مجلس یك گام عملی برای صیانت و كمك به بهره برداری و احیای آثار فرهنگی تاریخی است.




1397/01/23
18:38:19
5.0 / 5
4456
تگهای خبر: شهر , صنایع دستی , گردشگری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری