میراث فرهنگی در تنگنای ضعف قانون

کبوترخانه بزرگ اژیه اصفهان در آستانه ویرانی

کبوترخانه بزرگ اژیه اصفهان در آستانه ویرانی

به گزارش فقط سفر، کبوترخانه بزرگ اژیه در شمار وسیع ترین کبوترخانه های استان اصفهان و یک اثر ملی است که به قول فعالان میراث فرهنگی با اقداماتی خلاف قوانین محافظت از آثار تاریخی کشور در معرض تخریب قرار گرفته است.


به گزارش فقط سفر به نقل از خبرگزاری ایرنا، کبوترخانه بزرگ اژیه در شرق اصفهان متعلق به دوران قاجار و در راه رسیدن به تالاب گاوخونی قرار دارد؛ جایی در بین اراضی کشاورزی که به قول فعالان میراث فرهنگی اقدامات مالک زمین و رعایت نکردن ضوابط حفاظت و نگهداری، این اثر ملی را در آستانه تخریب قرار داده است.
به گفته فعالان میراث فرهنگی مالک این بنای ثبت ملی بدون استعلام از میراث فرهنگی و حتی شهرداری مبادرت به ساخت و ساز غیرمجاز در حریم کبوترخانه، حصار کشی اطراف کبوترخانه و ایجاد آب راه در اطراف آن کرده است است.
آن طور که کوشندگان میراث فرهنگی به ایرنا گفته اند، مالک بنا از انجام هرگونه اقدام پیشگیرانه برای حفظ و مرمت این بنا خودداری کرده است و ساخت و سازهای انجام شده توسط وی مانند ایجاد جوی و استخر خاکی ذخیره آب در اطراف کبوترخانه منجر به تخریب شالوده این اثر تاریخی خواهد شد.
بر اساس اطلاعات دریافتی، فعالیتهای غیرقانونی مالک مثل ساخت استخر ذخیره آب و دیگر ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم این بنا بوده است.
طبق ماده ۵۶۰ قانون مجازات اسلامی هر کس بدون اجازه از سازمان میراث فرهنگی کشور یا با تخلف از ضوابط مصوب و اعلام شده از جانب این نهاد در حریم آثار فرهنگی-تاریخی اقدام به عملیاتی کند که سبب تزلزل بنیان آنها شود، یا در نتیجه آن عملیات به آثار و بناهای مذکور خرابی یا آسیب وارد آید، علاوه بر رفع آثار تخلف و پرداخت خسارت وارده به حبس از یک تا سه سال محکوم می شود.


کبوترخانه بزرگ اژیه درگیر چالش های حقوقی

به گفته مقامات، میراث فرهنگی استان اصفهان تابحال ۲ بار به علت تعدی به حریم این اثر تاریخی به مراجع قضایی شکایت کرده و با وجود جذب اعتبار پنج میلیاردریالی به منظور مرمت کبوترخانه، مالک از انجام این کار جلوگیری و مخالفت کرده است.
به باور فعالان میراث فرهنگی، با وجود قوانین روشن جهت محافظت از آثار تاریخی ثبت شده در لیست میراث ملی کشور اما این قوانین در بعضی موارد بازدارندگی لازم را ندارند.
یک دیرینه شناس و کارشناس دادگستری در امور بناهای تاریخی ضمن اشاره به اهمیت کبوترخانه اژیه به ایرنا اظهار داشت: این بنا یکی از بزرگ ترین کبوترخانه های تاریخی استان اصفهان است.
علیرضا جعفری زند با انتقاد از ضعف های قانونی در تعیین دقیق عرصه و حریم آثار تاریخی در هنگام ثبت ملی، تبرئه مالک را مصداق ناکارآمدی سیستم حفاظتی دانست و اضافه کرد: میراث فرهنگی باید با جدیت بیشتری در مبحث دخالت کند، چون که تخریب در پوشش ثبت ملی صورت گرفته است.

شکایت تازه برای نجات کبوترخانه

معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان هم به ایرنا اظهار داشت: با وجود ۲ شکایت قبلی و تبرئه مالک در دادگاه ها، بخش حقوقی اداره کل میراث فرهنگی اصفهان به رای صادره اعتراض کرده و مراحل تجدید نظر همچنان ادامه دارد.


سید روح الله سیدالعسگری اضافه کرد: با احتمال تایید مجدد رای به نفع مالک، سازمان در کوشش برای تنظیم شکایت دیگری بر مبنای مواد ۳۳۳ قانون مدنی و بند ۹۸ برنامه ششم توسعه است.
وی خاطرنشان کرد: شکایت جدید بر عدم رعایت تکالیف قانونی مالک در حفظ و نگهداری اثر تاریخی و پیشگیری از مرمت کبوترخانه متمرکز خواهد بود.
این مقام مسئول تصریح کرد که پیش تر، مبلغ پنج میلیاردریال اعتبار برای مرمت این بنای تاریخی تخصیص یافته بود، اما مالک از اجرای این پروژه جلوگیری کرده است.
شهردار اژیه هم با تایید این که زمین در ارتباط با کبوترخانه در حریم شهری قرار دارد و شهرداری مسئول نظارت بر ساخت و ساز در آن است، اظهار داشت: مالک بدون دریافت مجوز، مبادرت به ساخت و ساز در مجاورت کبوترخانه کرده است و دارای پروانه نیست.
به گفته عباس شفیعی، شهرداری اخطار لازم را در این رابطه به مالک داده و رونوشت آنرا به میراث فرهنگی ارسال کرده است.


وی اظهار داشت: با شکایت میراث فرهنگی از مالک بدلیل تجاوز به حریم کبوترخانه و تبرئه شدن او، پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰ رفت و مالک موظف به پرداخت جریمه شد.
به گفته شفیعی مالک کبوترخانه بزرگ اژیه سال قبل مبادرت به ساخت دیوار در ضلع جنوبی حریم این اثر تاریخی کرده است.
وی اضافه کرد: با تشکیل این دیوار شهرداری اخطارهای لازم را به مالک داده و این اقدام طی مکاتباتی به میراث فرهنگی اعلام شده است.
شفیعی اظهار داشت: متاسفانه باوجود ورود میراث فرهنگی برای مرمت این اثر تاریخی، پیشگیری از اقدامات غیر قانونی مالک در حریم آن، بی نتیجه بوده است.


وقتی مالک زیر بار حفظ اثر تاریخی نمی رود

مالک این اثر تاریخی هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، ضمن تایید انجام ساخت و ساز در حریم کبوترخانه ادعا نمود که اقدامات میراث فرهنگی برای مرمت بنا امکان دارد به کاهش ارزش زمینهای اطراف آن منجر شود.
محسن محسن پور ضمن اشاره به مالکیت شخصی خود بر زمین ۱۵ هزار متر مربعی پیرامون کبوترخانه اظهار داشت: دلیل مخالفت من با مرمت، نگرانی از افت ارزش زمین هایم است.
وی تصریح کرد: این کبوترخانه به خودی خود درحال تخریب است، ۱۰ بار هم میراث فرهنگی برای مرمت آن مراجعه نموده که اجازه این کار را نداده ام.
محسن پور خاطرنشان کرد: مشکل من اراضی اطراف آن است که با مرمت و حفاظت این کبوترخانه تا ابدالدهر فضای سبز خواهد ماند و بی ارزش خواهند شد.
وی اظهار داشت: شهرداری باید این اراضی را بخرد چون که سزاوار نیست که برای حفظ این کبوترخانه و یک اثر ملی فقط من متضرر شوم.
مالک کبوترخانه اظهار داشت: به هیچ عنوان اجازه نمی دهم کبوترخانه مرمت شود، اگر برجی با ای عظمت مرمت شود، امکان تغییر کاربری برای زمینهای اطراف آن وجود ندارد.
وی اضافه کرد: تمام هستی من این اراضی هستند که اگر این کبوترخانه بعنوان اثر تاریخی مرمت شود، کیف آنرا مردم می برند اما خسارتش برای من خواهد بود.
محسن پور با اشاره به اینکه سه بار از جانب میراث فرهنگی ضد وی شکایت شده اما هر بار رای دادگاه به نفع او بوده است، اظهار داشت: نهادهایی چون شهرداری یا میراث فرهنگی که مدعی محافظت از این کبوترخانه اند باید اراضی که این اثر در آن واقع شده را از من بخرند چون که با هر اقدام میراث فرهنگی، حریم این اثر تاریخی معنادار می شود و کسی خریدار اراضی نخواهد بود.
وی ضمن اشاره به این که تنها مالک این اراضی نیست و خرده مالکان هم سهم دارند، اظهار داشت: این برج کبوترخانه حریم ندارد و سندش به نام ما است که میراث فرهنگی می خواهد این بنای مخروبه را مرمت کند.
محسن پور اضافه کرد: کبوترخانه به خودی خود درحال تخریب است و من هم به ساخت و سازم در زمین ادامه می دهم.


نماینده حقوقی جهاد کشاورزی اژیه هم ضمن اعلام این که ساخت و ساز انجام شده در حریم شهری قرار دارد، اظهار داشت: بدلیل تغییر کاربری قسمتهایی از اراضی یاد شده، این فعالیتها خارج از حوزه مسئولیت جهاد کشاورزی بوده و باید مبحث از راه شهرداری پیگیری شود.
پیگیری های حقوقی میراث فرهنگی برای پیشگیری از تخریب احتمالی این بنای تاریخی همچنان ادامه و مسئولان این سازمان بر اجرای قانون و حفظ میراث ملی کشور تأکید دارند.
با توجه به اهمیت حفظ آثار تاریخی و تلاش نهاد میراث فرهنگی برای اجرای طرح های مرمتی، ادامه این مناقشه و احتمال تایید مجدد رای به نفع مالک، لزوم حفظ میراث فرهنگی بیشتر از پیش نمایان می شود.
به گزارش فقط سفر به نقل از خبرگزاری ایرنا کبوترخانه برجی است که جهت لانه گزینی پرنده ها بخصوص کبوترها در ایجاد می شود. کاربرد عمده این بناها جمع آوری مدفوع پرندگان برای استفاده در کشاورزی است.
آنچه از کبوترخانه ها در اصفهان باقیمانده تنها تعداد کمی از سه هزار برجی است که شاردن در قرن چهارده برشمرده است. ۳۰۰ کبوترخانه نیمه فعال و مخروبه در اصفهان و شعاع ۱۵۰ کیلومتری آن باقیمانده اند که از این تعداد چیزی در حدود ۷۰ برج کبوتر به ثبت ملی رسیده است.


1404/02/11
11:17:48
5.0 / 5
7
تگهای خبر: برند , ثبت , خرید , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری
فقط سفر، دروازه ای به طرف تجربه های جدید.