توضیح در رابطه با واگذاری 19 بنای تاریخی و نمایشگاه مشترک ایران، چین و عربستان

توضیح در رابطه با واگذاری 19 بنای تاریخی و نمایشگاه مشترک ایران، چین و عربستان

فقط سفر: به گزارش فقط سفر، قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تصریح کرد: بناهای تاریخی تحت تملک دولت می باشد و قابل واگذاری به غیر نیست. به بیان دیگر، مبحث تملک در بین نیست، مرمت و بهره برداری از آنها مطرح است.


به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، بعد از اعلام خبر واگذاری بهره برداری ۱۹ بنای تاریخی همچون ارگ خشتی «راین» در کرمان، که بخصوص واگذاری آن، بعنوان میراث ملی نفیس واکنش برانگیز شد، عزت الله ضرغامی ـ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ برای شفاف شدن موضوع، این توضیح را داد که «بناهای تاریخی را واگذار نمی نماییم، بلکه طبق مزایده این ابنیه، به افرادی با مدت مشخص و مبلغ مشخص اجاره داده می شود تا آنها را مرمت و نگهداری کنند و در حوزه هایی که ما تایید می نماییم، کاربری خوبی برایشان در نظر بگیرند.»
اما توضیحات وزیر نتوانست منتقدان را نسبت به واگذاری بهره برداری میراث ملی که بعضی از آنها به عقیده کارشناسان میراث فرهنگی، آثاری نفیس به شمار می آید و قابلیت ثبت جهانی دارد، قانع نماید. حالا، علی دارابی ـ قائم مقام ضرغامی و معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه واکنش ها، در مراسم معارفه و تکریم مدیران عامل جدید و پیشین صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیا و بهره برداری از اماکن تاریخی، یعنی همان جایی که مزایده بهره برداری بناهای تاریخی را برگزار می نماید، اظهار داشت: ما نیازمند حفاظت، مرمت، نگهداری و بهره برداری از آثار و بناهای تاریخی هستیم. تأسیس صندوق احیا هم به همین دلیل است.
معاون میراث فرهنگی کشور اظهار نمود: بر مبنای اصل ۸۳ قانون اساسی، تمام بناهای تاریخی و نفایس در اختیار و تحت تملک دولت می باشد و این بناها قابل واگذاری به غیر نیست. پس بحث تملک در بین نیست، مبحث بهره برداری است. باید در این امر، سرعت عمل داشته باشیم؛ چون که ابنیه و اماکن تاریخی در معرض خطر و حوادث طبیعی نظیر سیل و زلزله قرار دارند. نهادی مثل صندوق احیا امروز برای مرمت و نگهداری از بناهای تاریخی به کمک آمده است.
او افزود: اگر صندوق را نداشتیم، امروز تکلیف مضاعف بود که صندوق را ایجاد نماییم، چون فقط برای مرمت ۵ هزار میلیارد تومان و برای تملک بناها ۸ هزار میلیارد تومان نیاز داریم، در حالیکه این ارقام از بودجه وزارت خانه بیشتر است.
دارابی همینطور با تاکید بر روایتگری و جهاد تبیین، بیان نمود: باید تشکل های مردمی را ایجاد و تقویت نماییم تا بتوانیم بناها را حفظ نماییم. پس از ثبت، حفظ و مرمت و بهره برداری و آموزش و... را داریم که اگر این اتفاق نیفتد، نقض غرض است.
قائم مقام وزیر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این مراسم از برگزاری نمایشگاه موزه ای مشترک میان ایران و عربستان و چین در کشور چین اطلاع داد و اضافه کرد: مبحث این نمایشگاه، نقش فرهنگ و تمدن ایرانی بر فرهنگ و تمدن خاورمیانه و چین است.
حسین ساری ـ مدیرعامل پیشین صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیا و بهره برداری از اماکن تاریخی ـ در رابطه با مزایده بهره برداری ۱۹ بنای تاریخی، اظهار داشت: وقتی بناها به صورت اصولی مرمت می شوند، دهه ها و شاید سده ها به عمرشان اضافه می شود. پس واگذاری مرمت و البته بهره برداری به صورت موقت، رویکرد درستی است و کسانی را که نسبت به آن ابهام دارند، باید توجیه نماییم. نمونه اش همین عمارت مسعودیه که یک دهه است مسکوت مانده و تخریب آن بیشتر شده است.
وی ادامه داد: خیلی از بناهای تاریخی ما دارد به تلی از خاک تبدیل می شود و باید هرچه سریع تر به سمت مرمت و احیای آنها حرکت نماییم. چندی قبل البته یک ابهامی در واگذاری بعضی از بناها که به صورت مزایده بود، بوجود آمد که باید گفت هیچ بنایی به فروش گذاشته نشده است. اطلاق «فروش» یا «حراج»، جعلی و انحرافی است. مزایده های مذکور به صورت الکترونیکی است و همه به آن دسترسی دارند و جای ابهام ندارد. قراردادها هم سه طرفه است، صندوق احیا، سرمایه گذار و استان بعنوان ناظر.
ساری که حالا مدیرکل حوزه وزارتی و بین الملل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است، اظهار نمود: تمام بناها دارای طرح های اولیه برای مرمت هستند و نظارت کامل بر مرمت بناهای تاریخی به انجام می رسد و هرگونه مداخله در مرمت بناها تحت نظارت کارشناسان میراث فرهنگی است. سابقه صندوق نشان داده است بیشتر از ۱۲۰ بنا به مزایده گذاشته شده که تعداد زیادی از آنها آماده بهره برداری است.




منبع:

1402/02/17
13:29:49
5.0 / 5
431
تگهای خبر: آموزش , ثبت , صنایع دستی , گردشگری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری
فقط سفر، دروازه ای به طرف تجربه های جدید.