مدیر پایگاه تخت جمشید اعلام كرد

تهیه ی نقشه جامع باستانشناسی مرودشت طی ماه های آینده

تهیه ی نقشه جامع باستانشناسی مرودشت طی ماه های آینده

فارس مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با اشاره به پایان فصل سوم ˮبررسی و تهیه نقشه دیرینه شناسی دشت مرودشتˮ، اشاره كرد طی ماه های آینده نقشه جامع و یكپارچه باستانشناسی مرودشت تهیه خواهد شد.


حمید فدایی دوشنبه ۲۸ مهر به خبرنگاران اظهار داشت: فصل سوم بررسی و تهیه نقشه دیرینه شناسی دشت مرودشت با مجوز پژوهشکده باستانشناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی، در محدوده حریم تخت جمشید و محدوده ای به وسعت ۸۵ هزار هکتار اجرا شد.
فدایی، نتایج این طرح را کمک کننده به تکمیل اطلاعات نقشه باستانشناسی دشت مرودشت ارزیابی و افزود: بررسی های دیرینه شناسی محدوده ی تخت جمشید، حدود ۷۰ سال قبل توسط "لوئیس واندنبرگ" شروع شد و در دهه های بعد توسط "ویلیام سامنر، دکتر عباس علیزاده، رمی بوشالا و دکتر علی اسدی" ادامه یافت.
وی ادامه داد: گرچه طی این بررسی ها، محوطه های مختلفی شناسایی، مطالعه و گاهنگاری شد اما تکمیل آن بررسی ها و بازبینی محوطه های بررسی شده پیشین، از سال ۱۳۹۶ تا حالا طی سه فصل و در چارچوب طرح "بررسی باستانشناسی حرایم تخت جمشید" به سرپرستی آقای وحید بارانی و همکاری دیگر اعضای عتیقه شناس و مستندنگار این پایگاه انجام شده است.
فدایی ابراز امیدواری کرد که با پیاده کردن اطلاعات حاصل از بررسی ها، طی ماه های آتی نقشه جامع و یکپارچه باستانشناسی دشت مرودشت آماده شود و اشاره کرد: چنین نقشه ای می تواند توالی گاه نگاری منطقه را به ما ارائه دهد؛ این مساله خصوصاً در شناخت تاریخی دشت مرودشت حایز اهمیت فراوانی است و با وجود چنین نقشه ای می توان مدیریت بهتری در موضوع حفاظت از محوطه های تاریخی خصوصاً در رابطه با اجرای طرح های زیرساختی و توسعه ای اعمال کرد.
شناسایی ۲۶۰ اثر و محوطه تاریخی در فصل سوم
کارشناس گروه دیرینه شناسی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید و سرپرست گروه "بررسی تهیه نقشه دیرینه شناسی دشت مرودشت" با اعلان اینکه اطلاعات حاصل از اجرای این فصل تحقیقات به پژوهشگاه میراث فرهنگی ارائه شده است، اظهار داشت: فصل سوم با هدف تهیه نقشه دیرینه شناسی شهرستان مرودشت و در برگیرنده محدوده ی حریم درجه سه مجموعه جهانی تخت جمشید بود.
وحید بارانی با اعلان اینکه این فصل از طرح تهیه نقشه باستانشناسی دشت مرودشت، از ۲۵ تیر امسال شروع شده بود و تا اختتام شهریور ادامه یافت، از شناسایی ۲۶۰ اثر و محوطه تاریخی در نقاط مختلف شهرستان مرودشت آگاهی داد و اظهار داشت: در این فصل، بررسی ها عموما دامنه غربی کوه حسین، کوه میان قلعه، استخر، کوه ایوب، کوه مجد آباد و دشت های ابرج و رامجرد را در بر گرفت.
این باستانشناس افزود: به سبب پراکنش محوطه های باستانی در دشت مرودشت، با تهیه نقشه های GIS و نیز پیوست این نقشه ها با یکدیگر می توان مبادرت به تهیه یک نقشه منسجم دیرینه شناسی با هدف شناخت بهتر و بیشتر الگوهای استقراری دست یافت.
بارانی اشاره کرد: بیشترین تپه ها و محوطه های باستانی در دامنه کوه به شکل استقرارگاه های موقت کوچ نشینی و تک دوره ایی است که توالی فرهنگی از دوره نوسنگی تا دوران اسلامی را شامل می شود.
وی افزود: بیشترین گستردگی آثار این فصل مربوط به مناطق کوهستانی بوده و از مهمترین آنها غارها و پناهگاه های صخره ایی مربوط به دوره پارینه سنگی و دیگر ادوار تاریخی است که در کوه های مجدآباد، کوه حسین و کوه ایوب و گلدشت علیا گسترده شده است.
بارانی همین طور تصریح کرد: در همین فصل از بررسی آثاری از استودان ها و گورستان هایی از دوران صفویه تا دوران معاصر مربوط به کوچ نشینان و عشایر منطقه شناسایی شد و بیشترین آثار نقوش صخره ای مربوط به دامنه باختری کوه ایوب، به نام "سینه کوه" قرار دارد و توالی فرهنگی از دوران مس سنگ تا دوران اسلامی را در بر می گیرد.



1399/07/29
01:10:50
5.0 / 5
1702
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری