یزد، دیدنی است
تجربه سفر به عمق زمین در عمیق ترین آسیاب آبی جهان
فقط سفر: آسیاب آبی دوسنگی روستای محمدآباد در شهرستان میبد یزد عمیق ترین آسیاب آبی جهان است كه با قدمتی 200 ساله بعنوان یكی از شاهكارهای معماری مقنیهای یزدی در عمق 40 متری زمین واقع شده است.
به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، معماری بی نظیر یزدیها را نباید تنها در بافت ها و خانههای تاریخی شهرهای این دیار كویری و روی زمین جست بلكه مقنیهای این سرزمین هم در كنار حفر قنوات متعدد، معماریهای بینظیری را در زیر زمین پدید آوردهاند كه در نوع خود هنوز هم بینظیر است.
بعد از طی مسافت ۱۰ كیلومتری در جاده میبد - یزد از روستای زیبای حجت آباد و روستای تاریخی محمدآباد میگذریم و در دل كویر در جاده ای به نام جاده بی سیم پای می گذاریم تا پس از قریب ۴ كیلومتر رانندگی، شاهد یكی از این شاهكارهای معماری مقنی های یزد به نام آسیاب دوسنگی محمدآباد باشیم.
این آسیاب آبی كه با راهرویی ۱۴۰ متری در عمق ۴۰ متری زمین واقع شده و در سال ۱۳۹۰ بعنوان یك اثر ملی به ثبت رسیده است، عمیق ترین آسیاب آبی و دست كنده جهان است كه با آثار ریز نوك كلنگ مقنی ها پدید آمده و شاهدی بر پایداری و سخت كوشی و همت والای مردمان این دیار است.
قدمت این آسیاب به ۲۰۰ سال قبل و دوران قاجار می رسد و به علت قرار گرفتن در دل زمین، رطوبت و خنكی مطبوعی را در دورن خود بوجود آورده است.
سنگهای خیلی سخت و محكم آسیاب كه در ساختش از هیچگونه مصالح ساختمانی استفاده نشده، دارای تركیبی اسیدی و ریشه در سنگهای آتشفشانی دارند.
این آسیاب به دلیل ساختار معماری، حجره ها و دالان های نگهداری حیوانات، غلات و آرد و غیره و هم قرارگیری آسیاب در محل تقاطع دو رشته قنات، بسیار مهم و خاص است.
مجموعه مذكور به واسطه ی ایجاد یك شیب مناسب و متوازن كه از مدخل تا انتهای مجموعه وجود داشته، به راحتی نور خورشید را تا انتهای آسیاب قابل مشاهده و روشنایی مناسبی را بوجود آورده است.
در این آسیاب ابتدا آب وارد یك حوضچه و در آنجا به گونه ای آشغال زدایی می شده كه البته در قدیم از این حوضچه بعنوان حمام و استخر هم استفاده می كردند. آب بعد از عبور از تخته بند حوزه، وارد تنوره عمودی میشده و سپس با فشار زیاد به پره های چوبی آسیاب برخورد میكرده و با چرخش آنها، سنگ های آسیاب را می چرخانده و آب وارد شده به آسیاب هم از سوراخ زیر آن خارج و به كشتارها روانه میشده است.
دانه های گندم هم كم كم از ظرف بالای آسیاب به درون سوراخی در وسط سنگ آسیاب می شده و در میان دو سنگ آسیاب كه سنگ زیرین همیشه ثابت بوده، تبدیل به آرد می شده است.
این آسیاب بارها در اثر سیلاب ناشی از باران گرفتار تخریب شده ولی به همت مسئولان میراث فرهنگی مجدداً مرمت و آماده بازدید گردشگران شده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب