راز زن دوشادوش مرد نقش صخره ای خوزستان آشكار میگردد
فقط سفر: اولین مرحله طرح پژوهشی بررسی نقوش برجسته آثار صخرهای استان خوزستان زیر نظر پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی شروع شد.
به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، ایوب سلطانی، مدیر پایگاه میراث فرهنگی آیاپیر ایذه اظهار نمود: به همت كارشناسان و مشاوران پژوهشكده حفاظت و مرمت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی، مرحله اول طرح پژوهشی مطالعات آثار صخرهای (نقوش برجسته صخرهای استان خوزستان) زیر نظر پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی در حال انجام می باشد.
او با بیان این كه در این مرحله نقوش برجسته اشكفت سلمان، كول فرح، خنگ اژدر، خنگ یارعلیوند، خنگ كمالوند، شاهسوار و شهیون در حال بررسی هستند، اضافه كرد: در این بررسیها، تأثیرات فیزیكی و شیمیایی عوامل فرساینده محیطی بر روی نقوش برجسته، ویژگیهای فنی بستر شكلگیری اثر و ارزشهای پیدا و پنهان اثر ارزیابی میشوند.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی آیاپیر ایذه اظهار داشت: این طرح با همكاری پایگاه پژوهشی آیاپیر و ادارهكل میراث فرهنگی خوزستان به منظور دستیابی به شناخت كمی و كیفی در حال انجام می باشد.
وی اطلاع از وضعیت آثار صخرهای را از اولویتهای طرح حاضر دانست و اضافه كرد: با تهیه اطلاعات جامع تاریخی در این زمینه، پیشینه حفاظت و مرمت آثار و باز آسیبشناسی این آثار ثمین فرآهم خواهد آمد تا زمینههای لازم باز برای ثبت این آثار در لیست میراث جهانی مهیا شود.
اشكفت سلمان (نیایشگاه تاریشا) بزرگ ترین خط نوشته میخی عیلام نو را در خود جا داده است. اشكفت سلمان در جنوب ایذه واقع شده و شامل چهار نقش برجسته متعلق به دوره عیلامیان و بقایای یك ساختمان متعلق به اتابكان است. این محل پرستش گاه تاریشا یكی از خدایان عیلامی بوده است.
در اشكفت سلمان چهار نقش برجسته وجود دارد كه دو تای آن داخل غار و دو تای دیگر در خارج از غار دیده میگردد. بزرگ ترین نوشته خط میخی از دوره عیلامی در این غار موجود است كه از زمان شاهك عیلامی، شاه بومی آیاپیر یا آیاتم، به جای مانده و هم چنین برای اولین بار حضور مصور زن دوشادوش مرد در نقش برجسته های این غار دیده شده است.
در نقوش «هوهین» همسر و خواهر شاهك در یك مراسم آیینی شركت كرده و كاهن بزرگ در جلوی آنها به چشم می خورد. این نشانه ها مشخص می كند اشكفت سلمان نیایشگاه «تاریشا» بوده است. همین طور غار دیگری در كنار این اشكفت در دوره ایلخانی به مكانی مقدس تبدیل گشته و روبه روی آن ساخت و سازهای مذهبی شكل گرفته است.
نقش برجسته های اشكفت سلمان، مراسم نیایش هانی پادشاه محلی آیاپیر به همراه شوترورو وزیرش و زن و فرزندش را نشان داده است. این نقش برجسته دارای كتیبه ای به خط میخی عیلامی است.
دومین نقش برجسته، مراسم نیایش خانوادگی هانی بدون حضور وزیرش را به نمایش گذاشته كه این نقش برجسته باز دارای كتیبه است. این نقش برجسته در ارتفاع سه متری از سطح زمین حجاری شده كه هانی به تنهایی در حال انجام مراسم نیایش است و در پشت سر وی در ۲۶ سطر كتیبه ای به خط میخی عیلامی وجود دارد كه هانی درباره خود و كارهایی كه در سرزمین آیاپیر انجام داده است توضیح می دهد. چهارمین نقش برجسته شخصیت مهم عیلامی در حال انجام مراسم است كه به سبب این كه كتیبه آن ترجمه نشده است هویت آن معین نمی باشد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب