مهرگان، گاه مهر

مهرگان، گاه مهر

فقط سفر: مفهوم رویداد محوری و فعالیت در جهت رویداد محور كردن شهرها و كشورها، امروزه امری نو قلمداد می شود، حال آنكه ایرانی ها از دیرباز با برپایی جشن هایی به مناسبت یكی شدن نام روز با نام ماه، رویدادهایی به عظمت ˮمهرگانˮ را خلق كرده اند.


صدرالدین طاهری، رئیس دانشكده كارآفرینی و گردشگری دانشگاه هنر در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، پیرامون این جشن باستانی اظهار نمود: تاریخ آغاز پا گرفتن جشن مهرگان مشخص نمی باشد، اما در جامعه كشاورزی ایران كه فصل پاییز، هم زمان با آغاز یك دوره استراحت برای كشاورزان بوده، سال مالی آن ها از همین فصل شروع می شده و كشاورزان می توانسته اند بی دغدغه خراج حكومت را بپردازند، جشن مهرگان، جشن شروع سال نو به شمار می آمده است.
او افزود: در گذشته ماه مهر را "بگ یادیش" می نامیدند؛ بگ به مفهوم خدا و یاد، به مفهوم یاد كردن. در كتیبه بیستون هم نوشته شده كه داریوش در این ماه بر گوماته مغ پیروز می گردد و به نظر می آید متأثر از غلبه داریوش بر این مغ است كه پس از اسلام در كتاب هایی مثل تاریخ طبری، زمان غلبه فریدون بر ضحاك، روز مهرگان ذكرشده است.
طاهری با اشاره به اینكه امروزه هم سنت كهن شروع سال نو از ابتدای پاییز، با نام «سال ورز» در تقویم محلی برخی از كردها و همینطور در تقویم محلی پامیر در تاجیكستان وجود دارد، اظهار داشت: در ایران اما با گذشت زمان، فصل بهار بعنوان شروع سال نو انتخاب گردید و شاید شروع سال تحصیلی ایرانی ها در مهرماه، بازمانده ای از همان جشن مهرگان باشد.
وی خاطرنشان كرد: در اواخر دوره اشكانی، دین مهر در ایران رواج بسیاری پیدا كرد و حتی در اروپا و بین امپراتوران رم تمایل به این دین گسترش یافت. در دوره ساسانیان كه تلفیقی از دین زرتشت با دین مهر و سایر ادیان ایرانی وجود داشت، میترا، پیامبر دین مهر، موكل بر نیمه دوم سال شد و بنا بر رسمی كه هم نامی روز و ماه را شایسته جشن گرفتن می دانست، روز شانزدهم مهر، بعنوان روز برپایی جشن مهرگان ارائه شد و آن جشنی كه ایرانیان، پیش ازاین در روز اول ماه مهر می گرفتند به روز شانزدهم ماه مهر موكول شد.
رییس دانشكده كارآفرینی و گردشگری دانشگاه هنر اظهار نمود: از زمان رضاشاه، تقویم ایران تغییراتی كرد و شش ماهه نخست سال 31 روزه شد. بنابراین بسیاری بر این اعتقادند كه جشن مهرگان باید در روز دهم ماه مهر هم زمان با تقویم خیامی پاس داشته شود اما عده ای هم همان 16 مهر را بعنوان روز جشن مهرگان پذیرفته اند.



1397/07/17
14:01:13
5.0 / 5
4296
تگهای خبر: شهر , گردشگری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری