ال نینوی گودزیلایی جهان را درگیر خشکسالی، حریق و طوفان های شدید می کند

ال نینوی گودزیلایی جهان را درگیر خشکسالی، حریق و طوفان های شدید می کند

به گزارش فقط سفر، پدیده آب و هوایی «ال نینو» چندین ماه است که درحال شدت گرفتن است و تاثیر قابل ملاحظه ای بر الگوهای آب وهوایی در سرتاسر جهان برجای گذاشته است. همینطور شدت گرما در اثر ال نینوی سال جاری چنان فراتر از موارد پیشین است که دانشمندان آنرا «حیرت انگیز» و به اصطلاح «گودزیلایی» توصیف کرده اند.



به گزارش فقط سفر به نقل از خبر آنلاین، کشورهایی نظیر اندونزی، هند و ایالات متحده با خشکسالی، سیل و موج های گرمای بی سابقه روبه رو شده اند؛ رویدادهایی که با پیشبینی ها بر مبنای تشدید پدیده های آب وهواییِ شدید بر اثر ال نینو هماهنگی دارند.

ایسنا در خبری نوشت: سازمان جهانی هواشناسی اعلام نموده است که ال نینوی رکوردشکنِ امسال، باز هم تقویت خواهد شد و دست کم تا سال ۲۰۲۷ ادامه خواهد یافت.

«بی بی سی» در ادامه این گزارش به پنج موردی اشاره کرده که نشان میدهد چطور تأثیرات این پدیده حالا در سرتاسر جهان احساس می شود:

اندونزی که معمولاً در سالیان ال نینو خشک تر و گرم تر می شود، امسال (۲۰۲۶) با بدترین فصل آتشسوزی های جنگلی خود از سال ۲۰۱۵ دست و پنجه نرم می کند.

از ژانویه امسال، حداقل ۸۹۵ هزار و ۶۵۷ هکتار زمین یعنی حدودا شش برابر مساحت لندن بزرگ، سوخته است و این بیشتر از دو برابر منطقه ای است که سال قبل بدون تأثیر ال نینو در آتش سوخت.

آتش سوزی های جنگلی منتج به تعطیلی مدارس و افزایش بستری ها در بیمارستان های سراسر اندونزی شده است.

میلیون ها نفر در سوماترا و کالیمانتان در معرض مه سمی ناشی از آتشسوزی ها قرار گرفته اند و حدود ۱۷۵ هزار نفر از بیماری های تنفسی رنج برده اند. همینطور بیشتر از ۴۰ هزار مورد بیماری از سرفه گرفته تا برونشیت و بیماری های جدی تر مانند ذات الریه، کودکان نوپا را درگیر کرده است.
شرق اقیانوس آرام شاهد رکورد کم سابقه کارهای طوفانی است
در شرق اقیانوس آرام، جایی که ال نینو تمایل به تقویت فعالیت طوفان ها دارد، تابحال فصل خیلی فعالی را پشت سر گذاشته ایم.

۲۲ طوفان نام گذاری شده و ۱۲ طوفان همچون ۱۰ طوفان بزرگ، روی داده است.

این تعداد طوفان، درحال حاضر بالاتر از تعدادی است که معمولاً در کل یک فصل متوسط، باتوجه به این که دو ماه مانده به انتها فصل جاری، رخ می دهد.

در واقع ال نینو عوامل تشکیل دهنده دمای بالاتر اقیانوس و بادهای ضعیف تر در جو را فراهم می آورد و موجب می شود طوفان ها راحتتر قدرت بگیرند.

طوفان «پولو» یکی از نمونه های این موارد است. این توفند به سرعت تشدید شد و بادهایی با سرعت ۲۸۵ کیلومتر در ساعت ایجاد کرد؛ پدیده ای که ناشی از گرمای خیلی زیاد آب ها در پی ال نینو بود.

پولو، یکی از سه توفندی بود که هم زمان در همان حوضه اقیانوسی فعال بودند؛ دو توفند دیگر «اودالیس» و «نولو» نام داشتند.

علاوه بر این، چنین وضعیتی حال برای بار دوم در طول یک ماه روی داده است. پیشتر در ماه سپتامبر هم انرژی حاصل از گرمای فوق العاده اقیانوس منجر به صورت گیری هم زمان سه توفند در مناطق مرکزی و شرقی اقیانوس آرام شد به نام های: «لاول»، «کارینا» و «ماری».

تا قبل از امسال، آخرین باری که سه توفند بطور هم زمان در اقیانوس آرام وجود داشتند، به سال ۲۰۱۵ بازمی گشت.
فصل طوفان های اقیانوس اطلس همچنان به طرز عجیبی آرام است
در مقابل، اقیانوس اطلس به طرز عجیبی آرام مانده است. ال نینو تمایل به کاهش باد در شمال اقیانوس اطلس دارد، عاملی که طوفان ها را از هم می پاشد و تشکیل آنها را محدود می کند.

فقط یک طوفان موسوم به «ایسایاس» وجود داشته است که در فلوریدا و آلاباما به خشکی رسیده است.

این آخرین طوفانِ شکل گرفته در این منطقه در تاریخِ ثبت شده در عصر ماهواره ها یعنی از دهه ۱۹۶۰ به بعد بود. پیش از امسال، رکورد ثبت شده در ارتباط با ۱۱ سپتامبر بوده که در سالیان ۲۰۰۲ و ۲۰۱۳ به ثبت رسید.

این در حالیست که بطور معمول در یک فصل تا این مقطع زمانی باید ۱۰ طوفانِ نام گذاری شده شکل می گرفت، شامل پنج طوفان دریایی (هاریکن) و دو طوفان دریاییِ شدیدتر.

با این حال، امسال فقط هشت طوفان گرمسیری وجود داشته است به اسامی آرتور، برتا، کریستوبال، دالی، ادوارد، فی، گونزالو و هانا.
کاهش باران های موسمی، کشاورزی در هند را تهدید می کند
شرایط خشک تر و گرم تر در هند هم حاکم شده است، بطوریکه میزان بارشهای حیاتی فصل «مونسون» (باران های موسمی) ۱۳ درصد کمتر از متوسط بوده است.

اگرچه اداره هواشناسی هند (IMD) این وضعیت را همچنان در محدوده «طبیعی» می داند اما میانگین کلی با تفاوت های موجود در میزان بارندگی در سرتاسر هند تفاوت چشم گیر دارد.

در حالی که میزان بارندگی در مرکز هند حدودا در حد انتظار و طبیعی بود، مناطق شرق و شمال شرق حدود ۲۶ درصد خشک تر از متوسط بودند و در وضعیت خشکسالی «استثنایی» قرار گرفتند. ایالت های جنوبی هند هم ۲۴ درصد خشک تر از متوسط بودند.

حتی در مناطقی که میزان بارندگی به میانگین نزدیک تر بود، بارشها به شیوه معمولِ فصل مونسون بصورت پیوسته رخ نداد بلکه شرایط، میان دوره های طولانی خشکی و بارشهای خیلی شدید در نوسان بود.

ین مساله فشار و ضعف محصولات کشاورزی را بالا می برد.

با این حال هند تحت تأثیر الگوهای جوی گوناگونی قرار دارد که می توانند بر فصل مونسون اثر بگذارند. ازاین رو دانشمندان اعتقاد دارند که پدیده ال نینو احتمالاً تنها عامل دخیل در این وضعیت نبوده است.
طوفان های سهمگین، شرق چین و ژاپن را هدف قرار می دهند
در غرب اقیانوس آرام، شرق چین و ژاپن هم فصلی فعال داشته اند، چونکه طوفان هایی همچون «مایساک» و «دوژوان» موجب سیل های گسترده و رانش زمین شده اند.

طبق گزارش آژانس هواشناسی ژاپن، ۱۰ طوفان گرمسیری در غرب اقیانوس آرام تشکیل شده که بیشترین تعداد در یک فصل از سال ۱۹۶۶ تابحال است.

در طول ال نینو، اقیانوس آرام با گرم تر شدنش تغییراتی در الگوهای باد ایجاد می کند، به این معنا که طوفان ها تمایل دارند در شرق، دور از ژاپن و شرق چین تشکیل شوند.

با این حال، این بدان معناست که فاصله و زمان بیشتری وجود دارد که طوفان ها می توانند از آب های گرم تر تغذیه کنند و پیش از برخورد به زمین، انرژی موردنیاز برای تبدیل شدن به طوفان های شدیدتر را به دست آورند.

دانشمندان اعتقاد دارند که احتمالاً امسال طوفان های بیشتری با پتانسیل تأثیرات بیشتر بر فراز ژاپن یا شرق چین ایجاد خواهند شد.

همچنین شدت گرما در اثر ال نینوی امسال چنان فراتر از موارد پیشین است که دانشمندان آنرا «حیرت انگیز» و به اصطلاح «گودزیلایی» توصیف کرده اند. ال نینوها پدیده های اقلیمیِ طبیعی هستند اما گرمایش جهانی امکان دارد بر شدت آنها بیفزاید.

افزایش دما و تغییر الگوهای بارندگی همینطور می تواند انتقال بیماری های ناشی از پشه همچون مالاریا، تب دنگی، چیکونگونیا، تب زرد و زیکا را افزایش دهد و بطور بالقوه موجب گسترش آنها به مناطقی شود که قبل از این شاهد بروز چنین بیماری هایی نبوده اند.


منبع:

1405/07/29
13:16:51
0.0 / 5
9
تگهای خبر: آب , آتش , اقیانوس , باد
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
    نظرات بینندگان در مورد این مطلب
    لطفا شما هم نظر دهید
    = ۶ بعلاوه ۳
    پربیننده ترین ها

    پربحث ترین ها

    جدیدترین ها

    فقط سفر