برگه زردآلو ثبت می شود؟

برگه زردآلو ثبت می شود؟

به گزارش فقط سفر، «مهارت سنتی تهیه برگه زردآلو، قیسی و بُلبُلی»، میراث ناملموس استان سمنان است که با رواج شهرنشینی و توسعه شهری، کمرنگ شده و در حال حاضر بیشتر زنان و افراد مسن به این روش پایبند هستند، ازاین رو این مهارت سنتی در خطر فراموشی قرار گرفته است. ازاین رو پرونده ثبت این عنصر در لیست میراث ناملموس تهیه شده است و بزودی مراحل ثبت آن صورت خواهد گرفت.


هانی رستگاران ـ مسؤول ثبت آثار و حرایم میراث ملی استان سمنان ـ در رابطه با «مهارت سنتی تهیه برگه زردآلو، قیسی و بُلبُلی» به ایسنا اظهار داشت: به علت فراوانی این میوه در فصل تابستان، باغداران منطقه بسطام، میوه زردآلو را به شکل برگه خشک شده تهیه می کنند تا در فصل سرد سال از آن استفاده نمایند. ازاین رو باغداران این منطقه به علت باغ های وسیع و فراوان زرد آلو همه ساله علاوه بر فروش و تازه خوری میوه زردآلو، به تهیه حجم بسیار زیادی از برگه زردآلو مبادرت می کنند. به صورت متوسط حدود ۶۵ درصد تولید محصول زردآلو به صورت تازه خوری در بازار استان سمنان و استانهای گلستان، مازندران، تهران، اصفهان و غیره مصرف می شود و حدود ۳۵ درصد آن به صورت فرآوری به صورت برگه، قیسی، بلبلی، مربا، کمپوت و لواشک در کارگاه های بزرگ و کوچک خانگی تهیه می شود؛ یعنی به صورت متوسط از هر پنج کیلوگرم زردآلو یک کیلوگرم برگه تولید می شود. همینطور بخشی از تولیدات برگه و قیسی به خارج از کشور صادر شود.
او در رابطه با ثبت این مهارت سنتی در لیست میراث ناملموس کشور، اظهار نمود: مهاجرت روستاییان به شهر و رشد زندگی و فرهنگ شهرنشینی صدمه هایی به مهارت سنتی تهیه برگه زردآلو، قیسی و بلبلی وارد کرده است. نسل جوان، معمولاً از پرداختن به مهارت های سنتی برای تهیه این نوع از محصولات باغی امتناع کرده و حاضر به تحمل سختی آن نیستند. ازاین رو بر اثر رواج زندگی و فرهنگ شهرنشینی و تغییر شیوه های سنتیِ گذران زندگی به سبک جدید، نسل جدید کمتر به تهیه برگه زردآلو مبادرت می کنند. ازاین رو شناسایی، تهیه پرونده ثبتی، مستندنگاری، ترویج، آموزش، ایجاد انگیزه در میان نسل جدید و وجود باغ های زردآلو باعث حفظ و ماندگاری این محصول سنتی می شود، در این خصوص پرونده ثبتی آن هم آماده شده است که بزودی در فرایند ثبت قرار می گیرد.



رستگاران در ادامه در رابطه با روش تهیه «قیسی» بیان نمود: از برگه های دودی شده زردآلو، «قیسی» تهیه می شود. به این روش که بعد از ۱۲ ساعت که برگه ها در معرض دود گوگرد قرار گرفتند و در اصطلاح دودی شدند، طبق های برگه را از درون فضای کوره خارج کرده و مغز زردآلو یا گردو را در بین برگه نهاده و دو طرف آنرا روی هم می گذارند. برای لذیذترشدن قیسی ها دو عدد مغز زردآلو درون آن می گذارند. سپس به مدت سه روز قیسی ها را در مقابل نورآفتاب خشکانده و بعد از این مرحله قیسی ها را شسته و باردیگر روی طبق چیده و به مدت پنج تا شش ساعت باردیگر درون کوره و در معرض دود گوگرد قرار می دهند. بعد از گذشت این مدت، طبق ها را از فضای کوره خارج کرده و به مدت یک روز در مقابل نور آفتاب می خشکانند.



مسؤول ثبت آثار و حرایم میراث ملی استان سمنان همینطور در رابطه با روش تهیه «بلبلی» اظهار نمود: میوه سالم، شفاف و خوش آب و رنگ زردآلو بعد از چیده شدن درون طبق های چوبی، در کنار هم چیده شده و برای مرحله دود دادن گوگرد درون کوره قرار می گیرند. بعد از ۱۲ تا ۱۳ ساعت دود دادن، طبق های حاوی بلبلی از درون کوره خارج شده و در معرض تابش نور خورشید قرار می گیرند. آلوچه، آلبالو و زردآلوی نارس که در اصطلاح به آن «زنگلاچو» می گویند هم به همین روش دود داده و در معرض نور آفتاب می خشکانند.






رستگاران در انتها اظهار داشت: بنا به قول باغداران مسن منطقه بسطام، تهیه این محصولات قدمتی بالغ بر چند قرن دارد. امروز هم بیشتر زنان و مردان میانسال به تهیه این محصول مبادرت می کنند.




زردآلو میوه ای شیرین با طبع سرد و تر است و سرشار از مواد مغذی بوده و به علت خواص فراوان، بین افراد و حتی در حوزه طب سنتی کاربرد فراوانی دارد. این میوه را میتوان به اشکال مختلف همچون مربا، کمپوت، خورشت، آش و از همه مهم تر از آن برگه، قیسی و بلبلی تهیه کرد. «برگه زردآلو» یکی از خوشمزه ترین و لذیذترین محصولات تبدیلی کشاورزی از میوه زردآلو است و امروزه «برگه زردآلو» یکی از ترکیبات آجیل به حساب می آید.
«برگه زردآلو» دارای آنتی اکسیدان طبیعی و مواد معدنی مهم، مثل کلسیم، مس و پتاسیم است که بدن را در مقابل عوامل و مشکلات محیطی و جسمانی کمک و محافظت می کند. همینطور از آنجاییکه پتاسیم بالایی دارد می تواند ورم را در بدن افراد بخصوص زنان آبستن کم کند و برای بینایی، سلامت قلب، پوست، بهبود مشکلات روده، کاهش ریزش مو مفید می باشد.




منبع:

1401/12/11
14:38:37
5.0 / 5
405
تگهای خبر: آموزش , ثبت , شهر , فضا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری
فقط سفر، دروازه ای به طرف تجربه های جدید.