با زلزله در مسافرت چه کنیم؟

با زلزله در مسافرت چه کنیم؟

فقط سفر: زلزله های متوالی در جنوب ایران، بعضی مسافران را گرفتار تردید و نگرانی کرده و برنامه سفر را در مسیرهایی مختل کرده است. در وضع فعلی، پرسش این است زمانی که مقصدِ سفر با زلزله و یا دیگر حوادث طبیعی روبه رو شد، چه باید کرد؟ از چه مناطقی باید دوری کرد؟ در چه شرایطی، سفر گروهی و یا تور کنسل می شود و اگر کنسل شد، مسؤولیت خسارت آن با کیست؟


به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، محمد منظرنژاد ـ مدرس و فعال گردشگری و نویسنده کتاب «راهنمایی تور و قوانین و مقررات» ـ در پاسخ به این پرسش ها، نخست به قانون «فورس ماژور» که در قراردادهای مربوط به سفر نیز در یک بند به آن پرداخته شده است، اشاره می کند و می گوید: کنسل شدن سفر به یک مقصد، بر طبق اعلام شرایط «فورس ماژور» اتفاق می افتد. زمانی که شرایط طوری است که ارائه خدمات گردشگری ممکن نیست و وضعیت امداد و مسائل بهداشتی، زندگی مردم و زیرساخت ها به صورتی تحت تاثیر قرار گرفته و حضور توریست در منطقه می تواند موجب بحرانی شدن وضعیت شود، سازمان های مربوطه در مقصد و ارگان های متولی گردشگری می توانند اعلام شرایط بحرانی کنند.
او اظهار می کند: در مواقع ویژه، بر اثر حوادث غیرمترقبه و اعلام شرایط فورس ماژور، تمام تعهدات منتفی و لغو است و شرایط تمام ارائه دهندگان خدمات موظف به برگشت مبالغ هستند. حال درصورتی که شرایط فورس ماژور و ممانعت از سفر به یک مقصد اعلام گردد و مجریان سفر با دانش از شرایط فورس ماژور به آن مقصد سفر کنند، مسؤول حوادث ناشی از سفر خواهند بود.
در ماده ۲۲۷ قانون مدنی ایران، «فورس ماژور» یا «قوه قاهره» را شرایطی دانسته که طی یک اتفاق، متعهد نتواند به قرارداد پایبند باشد و شخصی هم مسؤول آن اتفاق نباشد، چه این اتفاق با حوزه فعالیت متعهد ارتباط داشته باشد (مانند آتش سوزی) و چه جزو عوامل بیرونی (مانند طوفان، سیل، زلزله و …) تلقی شود. از مهم­ترین آثاری که برای فورس ماژور پذیرفته شده تعلیق یا خاتمه یافتن قرارداد و انحلال آنست.
البته این نکته نیز یادآوری شده اتفاقاتی که بطور معمول و به تعداد بالا رخ می دهد، فورس ماژور محسوب نمی گردد، بطورمثال اگر در یک منطقه وقوع زلزله بسیار شایع و معمول است، نمی توان آنرا حکم قوه قهریه به حساب آورد.
فورس ماژور جزو شرط هایی است که در قراردادهای مختلف ذکر می شود و استناد به آن الزامی است. در ماده ۲۳ قرارداد تورهای داخلی نیز وضعیت فوق العاده یا فورس ماژور را شرح داده و مسؤولیتی را متوجه کارگزار ندانسته و ملزم کرده که در آن شرایط، کل مبلغ بعد از کسر یک درصد از کل مبلع تور بعنوان کارمزد مسترد شود.
نقطه مبهم این قانون، مشخص نبودن متولی و مسؤول اعلام فورس ماژور یا قوه قاهره برای سفر است.
علاوه بر این، تا کنون تجربه موفقی در وضعیت فورس ماژور که البته به ندرت اعلام شده، به دست نیامده است، بطورمثال در اسفندماه سال ۹۸ که ویروس کرونا به کشور سرایت کرد، وزارتخانه های راه و گردشگری اعلام فورس ماژور کردند و بخش های خدماتی بدون آن که جبران خسارت شوند، ملزم به استرداد هزینه ها به مسافران شدند که خیلی از این بخش ها نتوانستند از عهده استرداد هزینه ها برآیند و به دنبال آن شکایت ها و پرونده های حقوقی زیادی هم شکل گرفت.
همین تجربه، خیلی از فعالان گردشگری و حمل و نقل را در برخورد با زلزله اخیر که فقط از ساعت ۱۵: ۳۷ ۲۳ آبان تا ساعت ۹ بامداد ۲۴ آبان ماه ۶۳ زمین لرزه در حوالی شهر فین واقع در استان هرمزگان ثبت شده است، برای کنسل کردن سفرها گرفتار تردید کرد.
محمد منظرنژاد ـ مدرس گردشگری و نویسنده کتاب «راهنمایی تور و قوانین و مقررات» ـ سفارش می کند: باتوجه به شرایط موجود، باید در ارائه خدمات و گشت ها دقت کرد و از انجام هر گونه رفتار هیجانی و پرخطر خودداری کرد. از آنجائیکه برنامه بازدیدها در وضعیت طبیعی نوشته شده است، بدین سبب با تغییرات جوی و یا حوادثی مثل زلزله باید مبادرت به تغییر و جابه جایی و کنسل کردن تعدادی از بازدیدها و یا کل برنامه کرد.
او همین طور تاکید می کند: در وضعیت خاص، بازدید از غارها مطمئنا ممکن نیست و یا باید با مسؤولان آن سایت یا محوطه، مشورت کرد تا از ایمن بودن بازدیدها باخبر شد. نقش راهنما در مسافرت بسیار مهم بوده و در چنین شرایطی مدیریت تور باید پیشگیرانه باشد.
این فعال گردشگری به مجریان و راهنمایان تور پیشنهاد می کند: از آنجائیکه رفتار و اعمال گردشگران غیرقابل پیش بینی است، بدین سبب سفارش ها و تذکرات را پیش از هر بازدید اعلام کنید. ایستادن بر لبه صخره ها، ورود به شیارها و دره های عمیق، ورود به غارها در وضعیت خاص، باید با هماهنگی و اطلاع از ایمن بودن سفر باشد و لازم است احتیاط را شرط بازدیدها قرار دهید و در وضعیت خاص، تعدادی از برنامه ها را تغییر داده و یا کنسل کنند.
او یادآور می شود که حوادث طبیعی جزو پوشش بیمه مسؤولیت مدنی نیست و گردشگران باید بدانند در وضعیت ویژه به سفارش های راهنما و مجری تور و مسؤول سایت های گردشگری و محوطه های تاریخی توجه نمایند.
منظرنژاد تاکید می کند: در زمان وقوع حوادث حتما اخبار و اطلاعیه ها را از سایت های معتبر پیگیری کنید و از حضور در هر مکانی خودداری شود و به سفارش ها و تذکرها بی توجه نباشید.




منبع:

1400/08/26
23:13:06
5.0 / 5
462
تگهای خبر: توریست , ثبت , حمل و نقل , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری