تنها راه نجات پارك ملی قمیشلو تعامل میراث و محیط زیست است

تنها راه نجات پارك ملی قمیشلو تعامل میراث و محیط زیست است

به گزارش فقط سفر در حالی طی روزهای اخیر سند قسمتی از پارك ملی قمیشلو به نام میراث فرهنگی صادر گردیده است كه یك فعال محیط زیست می گوید: هیچ یك از دو دستگاه محیط زیست و میراث فرهنگی نمی توانند به تنهایی از تنوع زیستی كم نظیر پارك ملی قمیشلو و قلعه تاریخی باارزش موجود در آن حفاظت كنند بدین سبب تنها راه نجات پارك ملی قمیشلو تعامل میراث و محیط زیست است.



به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، پارک ملی قمیشلو که از آن بعنوان قدیمی ترین منطقه حفاظت شده در جهان یاد می شود، در ۴۵ کیلومتری شمال غرب اصفهان واقع شده است. این پارک ملی از گذشته های دور تابحال از تنوع زیستی بسیار خوبی برخوردار بوده، تاجایی که ظل السلطان - یکی از شاهزاده های قاجار - قمیشلو را بعنوان قرق و شکارگاه اختصاصی اعلام نموده بود. قمیشلو به سبب برخورداری از گونه هایی مانند آهو، قوچ و میش، کل و بز و انواع پرندگان و خزندگان گوناگون از سال ۱۳۴۳ تحت حفاظت قرار گرفت و حدود ۱۲ سال پیش به پارک ملی ارتقا پیدا کرد.

هرچند که قمیشلو از سال های گذشته تابحال بعنوان منطقه ای حفاظت شده شناخته می شود، اما وجود قلعه ای تاریخی در آن باعث شده است که این روزها بین سازمان محیط زیست و میراث فرهنگی بر سر مالکیت آن چالش هایی به وجود آید.

ایرج حشمتی - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان - قبل از این دراین باره به ایسنا اظهار داشته بود: در پارک ملی قمیشلو قلعه ای تاریخی مربوط به دوره قاجاریه وجود دارد. بدین جهت اداره میراث فرهنگی شهرستان تیران برمبنای ماده ۲۶ بخشنامه اموال دولتی توانسته است برای ۱۸ هکتار از پارک ملی قمیشلو سند مالکیت بگیرد. این درحالیست که سال ها قبل از این سند ۱۲ هکتار از این ۱۸ هکتار برای سازمان حفاظت محیط زیست صادر شده بود.

او همین طور تاکید کرده بود که صدور سند برای میراث فرهنگی کار اشتباهی است چونکه محیط زیست بیش از ۲۰ سال است که برای این بخش از منطقه سند مالکیت گرفته است. چنین اقدامی نشان دهنده ناهماهنگی بین دستگاه ها است.

در این باره حشمت الله انتخابی - فعال محیط زیست - در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه قمیشلو پارک ملی است و بالاترین سطح حفاظتی را داراست، اظهار نمود: در مرکز این پارک ملی قلعه ای تاریخی از زمان ظل السلطان - حاکم اصفهان در اواخر دوره قاجار - وجود دارد که اگر واقع در مناطق چهارگانه محیط زیستی نبود میراث فرهنگی موظف به مرمت و حفاظت از آن بود.

وی با اعلان اینکه واگذاری قسمتی از این پارک ملی به وزارت میراث فرهنگی مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت، اشاره کرد: در پارک ملی قمیشلو گونه های مختلفی از حیات وحش همچون قوچ اصفهان وجود دارد که نظارت محیط زیست بر آنها الزامی و از وظایف ذاتی این نهاد است. از طرف دیگر قلعه تاریخی که در این پارک ملی وجود دارد متاسفانه به حال خود رها شده و در اوایل انقلاب لطمه هایی جدی دیده است.

به گفته دبیر شورای هماهنگی سمن های محیط زیستی استان اصفهان پارک ملی قمیشلو و قلعه تاریخی موجود در آن طی پنج دهه گذشته تا امروز تحت نظارت اداره کل محیط زیست بوده است اما باید دقت کنیم که وظیفه محیط زیست مرمت و نگهداری از آثار تاریخی نیست و در عین حال بودجه و تخصص لازم دراین زمینه را ندارد.

انتخابی در ادامه تاکید کرد: برای حفاظت پویا از قلعه تاریخی قمیشلو در مرکز پارک ملی ضروری ست محیط زیست و میراث فرهنگی با یکدیگر تعامل مؤثر و نزدیک داشته باشند چونکه هیچ یک از این دو دستگاه نمی توانند به تنهایی از تنوع زیستی کم نظیر پارک ملی قمیشلو و قلعه تاریخی باارزش موجود در آن حفاظت کنند.

این فعال محیط زیست در آخر با اشاره به اینکه اجرای طرح های گردشگری منطبق با اصول زیست محیطی یکی از راهکارهای حفاظت پویا است، اظهار داشت: بدین جهت طرح های گردشگری که میراث فرهنگی و گردشگری پیشنهاد داده است باید ضمن تدارک زیرساخت های لازم با همکاری محیط زیست بررسی شود و مورد ارزیابی قرار گیرد.





منبع:

1399/06/15
23:01:14
5.0 / 5
1500
تگهای خبر: دستگاه , شهر , گردشگری , میراث
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری