گناباد، شهر قنات های چند هزار ساله

گناباد، شهر قنات های چند هزار ساله

فقط سفر: گناباد بعنوان شهر قنات های چند هزار ساله و همچون «قصبه» بعنوان عمیق ترین قنات جهان كه در لیست میراث جهانی یونسكو به ثبت رسیده، میزبان گردشگران نوروزی است.


رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد اظهار داشت: شهرستان گناباد دارای آثار ملی و جهانی بسیاری است و موقعیت خاص این شهر كه در نقطه تلاقی راه های منتهی به مراكز اقتصادی، فرهنگی و تمدنی كهن قرار گرفته، رونق و توسعه همه جانبه آنرا باعث شده است.
علیرضا شناسایی اظهار نمود: بر طبق شواهد بر جای مانده همچون محوطه های باستانی و… این منطقه نشان از استقرار و زندگی انسان از دوران قبل از تاریخ در این ناحیه دارد.

وی درباب قنات قصبه گناباد كه برخی راه اندازی آنرا به بهمن پسر اسفندیار نسبت می دهند، اظهار داشت: در روایات شاهنامه باز گناباد عرصه جنگ و حماسه در دوره اساطیری بوده و از برخی مناطق آن باز در این اثر حماسی نام برده شده است.

شناسایی اضافه كرد: این شهر در صدر اسلام با نام «جنابد» به تمدن عصر اسلامی راه یافته و به استناد نوشته های تاریخ نگاران و جغرافی ‎نویسان از اعتبار و اهمیت خاصی برخوردار بوده است.

وی اظهار نمود: ابنیه و آثار تاریخی، فرهنگی و اماكن مذهبی همچون قنات قصبه، مسجد جامع گناباد و مدرسه تاریخی نجومیه از یادگارهای معماری اسلامی در دوره صفویه، خانه قدیمی شریعت با معماری متعلق به عصر قاجار و سازگار با محیط خاص كویری شامل هشتی، حوض خانه، سرداب و… همچون جاذبه های گردشگری این شهر به حساب می آید.

وی ادامه داد: آب انبار شریعت (حسینیه) از آثار معماری دوران قاجار كه هم اكنون به صورت نمایشگاهی از آثار مردم شناسی در رابطه با آب همچون نحوه برداشت و وسایل حفر قنات در معرض دید گردشگران قرار گرفته، به سبك تكایای مذهبی دوره ناصری طراحی شده همچون دیگر جاذبه های گردشگری این شهر است.
شناسایی بیان كرد: در میان روستاهای این شهر روستای گردشگری باغ آسیا در فاصله ۴ كیلومتری شمال شهر گناباد به سبب استقرار آن در كریدور ارتباطی شرق و مركز كشور، از اهمیت خاصی برخوردار می باشد.

او همینطور اظهار نمود: روستای ریاب در ۵ كیلومتری جنوب غربی گناباد واقع شده كه آثار به جای مانده در این روستا به لحاظ تاریخی به دوره قاجاریه و صفوی بر می گردد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد، اضافه كرد: ریاب از روستاهای هدف گردشگری در ایران است و مقبره ابومنصور ریابی از وزرای طغرل و مؤسس دولت سلجوقیان در این روستا واقع است.

وی بیان كرد: مجموعه تاریخی روستای قوژد هم شامل بناهای مهمی چون مسجد جامع، كاروانسرا و آب انبار در فاصله ۱۰ كیلومتری شهر گناباد واقع گردیده است.

شناسایی افزود: مقبره جغتین گیسور باز در گستره دشتی وسیع در ۷۲ كیلومتری شمال خاوری گناباد و در شمال روستای گیسور بنایی آجری و زیبا متعلق به قرن هشتم هجری قرار دارد. این بنا به اشتباه مقبره جغتای پسر چنگیزخان مغول معرفی شده اما به احتمال بسیار بنای آرامگاه محل خاكسپاری یكی از بزرگان و صاحب منصبان ایرانی بوده كه هویت وی آشكار نشده است.

او همینطور از مسجد تاریخی حاج عبدالله مربوط به دوره قاجاری، قلعه دختر شوراب مربوط به دوران ساسانی و قنات تاریخی رَهن در بخش مركزی گناباد كه از دشت روستاهای زیبد و روچی تا روستای رهن امتداد می یابد بعنوان دیگر آثار تاریخی و ثمین این منطقه نام برد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد بیان كرد: بقایای قلعه باستانی زیبد و محوطه دوازده رخ كه قسمتی از تاریخ گناباد از آن رقم خورده، در فاصله ۲۰ كیلومتری غرب گناباد قرار دارد. شالوده قلعه سنگی و حصار خشت و گلی بر روی آن ساخته شده است.

شناسایی اضافه كرد: بنابر روایات تاریخی و متون كهن، قلعه زیبد محل اقامت یزدگرد سوم و نبرد وی با نیزك ترخان بوده كه مؤید اهمیت این پایگاه در عصر ساسانی است. همین طور نام زیبد درجنگ دوازده رخ در ابیات حماسی شاهنامه بارها تكرار شده و برمبنای آن محل وقوع این جنگ باستانی به نام سرپیوند در پای قلعه زیبد بوده كه سپاه ایران به رهبری گودرز در راه خود به سمت مرو از فارس به این محل عزیمت نمود.

او همینطور از بقعه امامزاده سلطان محمد عابد (ع)، مزار امام زاده سلطان احمد بیمرغ (ع)، بقعه امام زاده یحیی بن موسی بن جعفر (ع)، مزار امام زاده سلطان احمد جوانمرد (ع) و بنای دارالشفاء دلویی بعنوان بقاع و اماكن متبركه شهرستان گناباد نام برد.

رئیس میراث فرهنگی و گردشگری گناباد در ادامه به جاذبه های گردشگری بیدخت اشاره نمود و اظهار داشت: این شهر با جاذبه های ثمین گردشگری و تاریخی در فاصله ۵ كیلومتری گناباد واقع گردیده است. بیدخت با داشتن آثار و جاذبه های تاریخی نظیر مسجد جامع، یخدان كوثر، حوضخانه خواجه بیدختی، سراچه و منزل حاجی معین، آب انبار و تأسیسات مناسب اقامتی و به سبب واقع شدن در راه ارتباطی شرق كشور یكی از مقاصد گردشگری شهرستان گناباد است.

شناسایی بیان كرد: راسته بازار سنتی بیدخت با معماری زیبای دارای حوض انبار و یك باب حمام از دیگر جاذبه های گردشگری این شهر شمرده می شود.

وی عنوان كرد: روستای زیبای خیبری در فاصله حدود ۵ كیلومتری شمال شهر گناباد دارای نادرترین مجموعه باغات است كه از آب قنات قدیمی روستا مشروب می شود.

رئیس میراث فرهنگی و گردشگری گناباد اضافه كرد: علاوه بر معماری بومی و دیدنی روستا با وجود بلندترین بادگیر گناباد، گذرهایی كه از میان باغ های میوه همچون توت، انار، زرد آلو و… تاكستان ها ایجاد گردیده، به همراه درختان سایه گستر جلوه ای دلنشین از طبیعت را برای گردشگران به وجود آورده است.

وی اظهار داشت: عبور آب قنات از حاشیه بیشتر كوچه باغ هایی كه به یكدیگر راه دارند موجب طراوت این روستا شده است.

شناسایی درباب طبیعت روستای زیرجان بیان كرد: روستای زیرجان در فاصله ۳۶ كیلومتری جنوب غربی گناباد همچون نگینی سرسبز در دل رشته كوه سیاه كوه واقع گردیده و با چهره ای كوهستانی، در فصل تابستان از آب و هوای بسیار مطبوعی برخوردار می باشد.

منطقه نمونه گردشگری كاخك با وجود جاذبه های مذهبی همچون مزار امام زاده محمد عابد (ع) و طبیعتی سرسبز، آب و هوای ییلاقی، آبشارهای طبیعی، پارك آبشار با مردمی میهمان نواز همه روزه پذیرای گردشگران فرهنگی و مذهبی است.

وی ادامه داد: پارك آبشار كاخك با وسعت ۱۳ هكتار كه از زیبایی های طبیعی این منطقه شمرده می شود دارای آبنما، استخر، فضاهای نشیمن بوده و بلواری به طول حدود یك كیلومتر آنرا به شهر متصل می كند. وجود آسیاب ها از مهم ترین جاذبه های گردشگری كاخك به شمار می آید؛ همین طور مناظر طبیعی روستا و سد روچی، تفرج گاه كمر زیارت، رودخانه كال شور، غار طبیعی آهكی بیمرغ، منطقه ییلاقی سنو، منطقه ییلاقی درب صوفه وتك زو از دیگر مناطق گردشگری گناباد هستند.

رئیس میراث فرهنگی و گردشگری گناباد افزود: روستای گردشگری گوهردشت با جاذبه های فراوان گردشگری در فاصله ۲۲ كیلومتری غرب شهرگناباد واقع شده است. كوچه باغ های سنگی، درخت سرو كهنسال، حمام و قبرستان قدیمی و سنگ نگاره ای به خط عربی قدیم همچون دیدنی های این روستا و پیرامون آن هستند.

عرصه های كویر نوردی گناباد

وی اظهار نمود: كلوت های طبیعی قوژد در فاصله ۱۰ كیلومتری شرق گناباد و در نزدیكی روستایی به همین نام قرار دارد كه از جاذبه های طبیعی بی نظیر گردشگری می باشد. این كلوت ها در طول زمان بر اثر وزش باد و بارش باران به وجود آمده و در بعضی نقاط ارتفاع آنها به بیشتر از ۱۰۰ متر می رسد.

از جاذبه های بكر و دیدنی گناباد، منطقه كویری روشناوند است كه با اقلیمی خاص و هوایی مطبوع و پاك كویرنوردان را به سمت خود جذب می كند. همین طور آسمان این كویر شب های پرستاره ای را برای علاقه مندان به بحث نجوم فراهم آورده و این منطقه بهترین مكان برای رصد ستارگان است.

شناسایی درانتها به منطقه كویری نوده پَشنگ اشاره نمود و اضافه كرد: روستای كویری نوده پشنگ كه گفته می شود پشن پسر افراسیاب آنرا بنا نموده و در شاهنامه باز از او نام برده شده، در فاصله ۴۲ كیلومتری گناباد قرار دارد.

وی اظهار داشت: دق حجی اسحق در گستره وسیعی از شرق تا شمال غربی نوده پشنگ بر جذابیت های طبیعی این منطقه افزوده است.




1398/01/12
16:06:53
5.0 / 5
4870
تگهای خبر: ثبت , زیارت , شهر , صنایع دستی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری