هم میوه بچینید و هم از طبیعت لذت ببرید!

هم میوه بچینید و هم از طبیعت لذت ببرید!

به گزارش فقط سفر اگر گردشگری مزرعه با فراهم كردن محیطی نوستالوژیك و مطابق میل توریست در استان مازندران تولید شود علاوه بر كسب درآمد، سبب می گردد روستاییان در مزارع خود ماندگار شوند و این یعنی یك تیر با دونشان؛ هم كشاورزی استان رونقی دوباره خواهد یافت و هم گردشگری فصلی جدید در مازندران به بار خواهد نشست.


به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، مهدی رمضان زاده، مدیر گروه رشته گردشگری دانشگاه مازندران در نشست تخصصی گردشگری كه در دفتر ایسنا برگزار شد، با تصریح بر اینكه استان هایی نظیر اصفهان و فارس سال هاست كه سند توسعه گردشگری داشته و الان در مراحل بازبینی مجدد هستند، اظهار داشت: همچون نگرانی هایی كه در مورد تنظیم سند جامع توسعه گردشگری وجود دارد تهیه نامناسب آن است كه می تواند صدمه هایی را در آینده تولید كند.
وی افزود: چون این طرح ها مبنتی بر پیش بینی، بازار، انگیزه، توریست و حفظ الگوهای معیشتی هستند تنظیم نادرست آن محتمل است؛ نباید طرحی تنظیم شده كه صرفا یك منطقه خاص را دیده و روی آن تمركز كرد بلكه باید با استفاده از ظرفیت مراكز علمی نظیر دانشگاه ها الگوی مناسبی تهیه گردد كه جمیع جوانب را در نظر گرفته باشد.

*بومگردی در مازندران به درستی اجرا نمی شود
رئیس كارگروه تخصصی گردشگری اتاق فكر مازندران با انتقاد از نوع گردشگری حاكم در این استان كه همان بومگردی است، اظهار داشت: این شیوه از گردشگری صرفا محدود شده به عرضه خدماتی مثل غذا و اقامت است كه متاسفانه تنوع غذایی آن هم ارتباط كاملی با جامعه محلی ندارد مضاف بر اینكه صاحبان این اقامتگاه ها تا حدود زیادی با كشاورزی بیگانه اند.
وی با اشاره به اینكه توریست دنبال فضایی است كه بیشترین تفاوت را با محل زندگی او داشته باشد، تصریح كرد: با عنایت به اینكه 70 درصد جمعیت كنونی شهرنشین هستند طبیعتا توریست به دنبال اقامت در فضای جدید و تجربه محیطی متفاوت بوده كه روستا و مزرعه بهترین ظرفیت را در این زمینه دارا است.
این استاد دانشگاه، ضرورت اقامت شبانه را با تعریف گردشگری مزرعه متفاوت دانست و تصریح كرد: در گردشگری مزرعه، فرد نوعی از فعالیت را آموزش دیده و این تجربه نیازمند سپری كردن روزهای بیشتری از یك اقامت معمولی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران، پیامد این نوع گردشگری را رسیدن به كشاورزی پویا و گردشگری سودآور معرفی و خاطرنشان كرد: این دو مقوله به رشد هم كمك كرده و سبب افزایش ضریب تنوع درآمدی می شوند كه این مهم در سیاست گذاری معنا پیدا می كند. این بدین معناست كه نوعی گردشگری هدایت شونده بر مبنای سیاست، برنامه ریزی و نوع بازاریابی انتخاب شده كه توریسم را از حالت انبوه خارج كرده و به مقاصد مورد نظر خویش سوق می دهد.

درآمد حاصل از گردشگری مزرعه در اتریش از ارزش تولیدات كشاورزی شان بیشتر است
رمضان زاده از مزایای این تغییر وضعیت سخن گفت و اظهار نمود: این اتفاق سبب شده تا نخست، فشار از مناطق انبوه كاسته شده و به اصطلاح ضریب تحمل بیشتری به این مناطق داده شود و دیگر اینكه مناطقی كه جذابیت داشته اما مغفول ماندند را در فرآیند قرار داده و با معرفی آنها عدالت درآمدی را تا حدود زیادی برقرار نماییم.
مدیر گروه جهانگردی و گردشگری دانشگاه مازندران، وجود دهكده های گردشگری كشاورزی را تنها معطوف به اروپا ندانست و با نام بردن از كشورهایی نظیر هند، چین و آفریقا به گسترش این شیوه در جهان، اشاره و تصریح كرد: بعنوان مثال در اتریش 110 هزار مزرعه برای اقامت، نمونه بارزی از گسترش این گردشگری در دنیا است كه سبب شده حتی درآمد حاصل از گردشگری از تولیدات كشاورزی فراتر رود.
وی درآمد عاید از گردشگری مزرعه را منوط به پویایی كشاورزی عنوان و تصریح كرد: بالطبع با ترویج گردشگری مزارع، پویایی در كشاورزی حاصل شده چون كه میزبان یا همان بخش خصوصی می داند كه این درآمد در گرو كشاورزی پایدار می باشد و كشاورز هم دلگرم به تداوم فعالیت خواهد شد.
استاد گردشگری دانشگاه مازندران، فروش تولیدات كشاورزی توسط این مكانیسم را یكی دیگر از مزایای این شیوه گردشگری اعلام و تصریح كرد: كاهش هزینه های دلالی و دیگر هزینه های سربار نظیر حمل و نقل، رونق كشاورزی را به همراه داشته و ضمن فرآهم كردن فضایی جذاب برای توریست سبب وفاداری وی نسبت به منطقه می گردد.
عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران، حذف واسطه و كسب حداكثری درآمد برای تولید كننده را سبب ترغیب و تقویت وی برای تولید محصول بهتر دانست و تصریح كرد: هزینه ای كه توریست بابت خرید محصول و هم تجربه به دست آمده از این شیوه معیشتی، پرداخت می كند در حالت عادی به جیب دلال رفته، حال اینكه در اینجا تمام هزینه به حساب تولید كننده وارد شده است.
رمضان زاده، اجرای چنین شیوه گردشگری در مازندران به علت مشكلات قانونی و عدم همكاری و تعامل دستگاه ها را هم اكنون دستخوش چالش های مختلف و غیر قابل اجرا توصیف كرد و اضافه كرد: باید در این زمینه موانع برداشته شده و با تشكیل كارگروه های تخصصی و با حل و فصل قوانین وارد بدنه فعال عرصه گردشگری شده و آنان را به حركت در این مسیر تشویق كرد.
وی با اشاره به اینكه یك شب اقامت در استان در واحدهای بومگردی بین 60 تا 80 هزار تومان هزینه دارد، اظهار نمود: گردشگری مزرعه در كشوری مانند اتریش به ازای هر شب اقامت 150 یورو هزینه دارد كه اگر در استان راه اندازی شود برای رقم كمتر از یك میلیون تومان صرفه و توجیه اقتصادی نخواهد داشت.

*امكان جذب توریست در تمامی فصول سال در مازندران
رئیس كارگروه تخصصی گردشگری اتاق فكر توسعه و تعالی استان گردشگری، مازندران را منحصر به یك یا دو فصل خاص در سال ندانست و خاطرنشان كرد: خیلی از محصولات كشاورزی استان به فصول پاییز و زمستان اختصاص داشته و با پایش سراسری در سطح استان می توان به جذب توریست در تمام فصول سال امیدوار بود.
واحد عبدالهیان، رئیس جهاد دانشگاهی مازندران هم در این نشست مسافرپذیری را فاقد توجیه اقتصادی و توریست پذیر بودن را دارای صرفه اقتصادی عنوان و تصریح كرد: چنانچه گردشگری به معنای واقعی راه اندازی شود بالطبع اقتصادی كردن گردشگری و متعاقب آن، مردمی كردن اقتصاد شكل می گیرد چونكه بیشترین فضا در مبحث گردشگری در اختیار مردم است.
رئیس كارگروه مدیریت دانش اتاق فكر توسعه و تعالی مازندران، احیای اتاق میهمان را برای گردشگری مزرعه، موثر توصیف و اظهار نمود: در تلاشیم سند توسعه گردشگری مزرعه را بعنوان یك سند فرادستی به تصویب رسانده تا قابلیت اجرایی برای تمام استان ها فراهم گردد.
*فراهم كردن شرایط نوستالژی عنصری مهم در جذب گردشگر
وی فراهم كردن شرایط نوستالژی برای توریست را مهم ارزیابی و تصریح كرد: كسی كه قصد تجربه یك نوستالژی را دارد دیگر حاضر به تجربه آن در شرایط سابق نبوده و انتظار دارد كه تمام آن تجربه معیشتی و حس خوشایند، با فضای مطبوع و تمیز امروزی مهیا شود.
عبدالهیان حفظ یك محیط نظیف را سبب لذت نوستالژی دانست و با اشاره به اینكه باید خیلی از ریزه كاری ها در گردشگری مزرعه رعایت شود، تصریح كرد: این موارد باید در سند توسعه لحاظ شده و با دقت به تمامی جوانب، مانع وقوع اتفاقات ناخوشایند شد.
رئیس جهاد دانشگاهی استان مازندران در ادامه از ایده ای خلاقانه برای حفظ محیط زیست و پیشگیری از صدمه آن سخن به میان آورد و در تشریح آن اظهار داشت: تولید یك صندوق صیانت از محیط زیست كه می توان آنرا به صورت پایلوت در منطقه مورد نظر اجرا كرد و چالش ها را مورد بررسی قرار داد، مدنظر است. در این طرح می توان از هر شخص وارد شده به منطقه مبلغی دریافت كرد كه آن مبلغ بر مبنای هزینه قیمت تمام شده زباله تولید شده توسط هر فرد است، مطابق این شیوه سرانه تولید زباله یك نفر در روز، تعیین و هزینه های مستقیم و غیر مستقیم زباله وی برآورد و از فرد مزبور دریافت شده و در صندوق ذخیره گردد.
عبدالهیان اضافه كرد: چنانچه فرد زباله خویش را جمع آوری و تحویل دهد مبلغ به وی عودت داده شده و در غیر این صورت با ذخیره در صندوق در مصارف سالم سازی و حفظ محیط زیست استفاده خواهد شد، در این طرح افزایش هزینه های تمام شده خسارت به محیط زیست، سبب شده تا افراد اجازه كوچك ترین تجاوز به محیط زیست را نداشته باشند.
عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی با اشاره به اینكه گردشگری مزرعه می تواند سبب معرفی و فروش محصولات ارگانیك شود، اظهار داشت: در این شیوه، قیمت ارزش تمام شده محصول به نفع تولید كننده بوده ضمن اینكه توریست با قرار گرفتن در فضای تولید و لمس محصول از نزدیك، رغبت بیشتری برای خرید و تداوم گردشگری پیدا خواهد نمود.
عبدالهیان پیشرفت های كنونی را سبب از بین رفتن صنایع دستی با ارزش ایران عنوان و تصریح كرد: گردشگری مزرعه می تواند باعث احیای این صنایع و جذابیت بخشیدن به فروش آن شود.
نشست تخصصی گردشگری در مازندران با محوریت گردشگری در مزرعه با هدف توسعه بخش كشاورزی و گردشگری در دفتر ایسنا با حضور واحد عبدالهیان رئیس جهاد دانشگاهی مازندران بعنوان اجرا كننده پروژه گردشگری در مزرعه و مهدی رمضان زاده رئیس كارگروه تخصصی گردشگری و صنایع دستی اتاق فكر توسعه و تعالی مازندران برگزار گردید.




1397/09/13
15:18:30
5.0 / 5
16
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری