چه می گردد اگر تاریخ محلی همدان منتشر شود؟

چه می گردد اگر تاریخ محلی همدان منتشر شود؟

فقط سفر: «این همه دانشمند، عالم، بازاری و تاجر در همدان زندگی می كنند، اما تعجب می كنم كه چرا یك بودجه تهیه نمی گردد تا یادداشت های آقای اذكایی كه تاریخ محلی همدان را به خوبی نشان داده، چاپ شود؟»


به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، در سلسله شب های «بخارا» از برجسته ترین محقق همدانی «پرویز اذكایی» تقدیر گردید. او كه متولد ۱۳۱۸همدان است، نزدیك به ۴۰۰ مقاله و كتاب در حوزه های مختلف نسخه شناسی، تاریخ محلی، نسب شناسی و تاریخ عمومی منتشر و به صورت علمی تاریخ محلی را در همدان پیگیری كرده است.

در این آئین ناصر تكمیل همایون، پژوهشگر با بیان این كه معتقدم تجلیل از پرویز اذكایی نوعی عبادت و حق شناسی است، اظهار داشت: یك پرویز اذكایی داریم و یك همدان، با پرویز از سال ها پیش آشنایی داشته ام، اما پس از دیدن كتابخانه ی او علاوه بر هبه ی اخلاقی و فرهنگی كارهای او، با صحنه ای در ان كتابخانه مواجه شدم؛ یادداشت ها، مطالب و دست نوشته هایی كه او در خلال عمر خود تهیه كرده و در آن مكان فعلا به امانت است، را می توان نتیجه ی همه تحقیقات و مطالعاتی دانست كه تا امروز او مطالعه كرده و الان آماده ی انتشار هستند.

وی "همدان" را "هگمتانه"، "اكباتان" و تاریخی ترین شهر ایران و به وجوداورنده اولین حكومت مادها در ایران معرفی نمود و با بیان این كه از این شهر چند رئیس جمهور بلند شده اند، اضافه كرد: این همه دانشمند و عالم و این همه بازاری و تاجر در همدان هستند، اما تعجب می كنم كه چرا یك بودجه تهیه نمی گردد تا یادداشت های آقای اذكایی چاپ شود، اگر این كار شود خودمان، دانشجویان و محققان مان جلو می افتیم.

او با بیان این كه ما وقتی دانشجو بودیم، وقتی كاری داشتیم، می خواستیم در مورد دانشمندی مانند نظام الملك تحقیق نماییم، باید از دیگراساتید پرس وجو می كردیم كه چه كتاب هایی را باید مطالعه كرد، استاد مربوطه هم چند كتاب معرفی می كرد، افزود: اما امروز اگر بخواهیم در مورد آن شخصیت كار نماییم سیستم پژوهشی به گونه ای است كه با یك سرچ می توانیم به اطلاعات زیادی دست پیدا نماییم.

وی افزود: اگر همدانی ها نشان دهند همان فرزاندان اصیل هستند كه همیشه به فرهنگ توجه ویژه دارند و یك بودجه تامین گردد تا یادداشت های آقای اذكایی منتشر شود، آقای اذكایی یك دینار پول هم برای آن نمی خواهد، اما این آثار برای همیشه برای فرهنگ ایران می ماند، هزار جلد از این یادداشت ها چاپ شود، به دانشگاه های معتبر در سطوح ایران شناسی، اسلام شناسی داده شود، ارزشِ آنها به مراتب از كشف چاه های نفت بسیار بالاتر است. امیدوارم این خواهش به گوش همدانی ه ا برسد و به این كار همت كنند.

تكمیل همایون با تقسیم افراد به گروه های مختلف «عده ای كه علم دارند اما فضلیت ندارند « و «عده ای كه اهل فضلیت و اخلاق اند اما علم ندارند» اضافه كرد: از ممتازترین این افراد آقای «اذكایی» است، او من را تا همدان كشاند.

این پژوهشگر، تجلیل از پرویز اذكایی را صرفا تجلیل از جسم او ندانست و افزود: هر نوع احترام و تكریم از آقای اذكایی تجلیل از علم و دانش است. این هدف اصلی ماست و تا زمانی كه ما از علم و دانش دانشمندان و صاحبان آن علم و دانش تجلیل نكنیم، مانند این است كه یك فرضیه مذهبی و فرهنگی را از دست داده ایم، اما این كه از آقای اذكایی حرف می زنم آنرا یك فریضه برای خودم می دانم.

وی در بخش دیگری از صحبت هایش به نسل جوان امروز اشاره نمود و اضافه كرد: نسل گذشته با نسل جوان امروز فرق زیادی دارند، ما در گذشته افراد بزرگی مانند سعید نفیسی را بارها دیده ایم و برای آنها شاگردی كرده ایم، اما امروز نسل جوان ما دیگر این اشخاص را نمی بینند، اگر هم ببینند حداكثر می گویند دلار چند است یا به فكر تهیه ی پاسپورت برای رفتن از كشور هستند.



در فقدان یك رنسانس تاریخی به سر می بریم

محمدرضا اصلانی، مستندساز نیز در صحبت هایی درباره پرویز اذكایی اظهار داشت: با اذكایی های اندك باید هم قصه شویم. من از اذكایی بسیار زیاد شنیده ام و فیلمی كه در همدان ساخته ام با همراهی های وی بود، فیلم به نتیجه ای كه می خواستم نرسیده است و هنوز امكان نمایش آن فراهم نشده است.

او با بیان این كه آقای اذكایی با بینش و تحقیق، اسنادی دست اول و معتبری را در مورد همدان در طول پنجاه سال قبل جمع اوری كرده است، بیان كرد: اذكایی فقط یك محقق نیست، او یك نظریه مند حكمت تاریخی است.

وی اذكایی را یك مرد ملی دانست كه در راه تحقیقات خود، ما را یه یك رنسانس تاریخی رساند و اضافه كرد: برپایه تحقیقاتی كه اذكایی انجام داده، می توانیم به یك رنسانس تاریخی برسیم كه حالا در فقدان كامل آن به سر می بریم.

اصلانی حدود یك دهه قبل، فیلمی مستند با نام «دست های هگمتانه» و با مبحث میراث فرهنگی همدان ساخت كه می توان ان را مهم ترین فیلم در مورد میراث فرهنگی همدان دانست، اما هنوز این افیلم اكران عمومی نداشته است، هم اكنون اعلام شده مقرر است آن فیلم ۳۱ آذر و در شب یلدا با حضور خانواده سودابه فضائلی – اسطوره شناس و ونماد شناس- اكران عمومی شود.



هم دوره ای با اذكایی در همدان، یك امتیاز برای مردم است

حسین زندی، فعال میراث فرهنگی همدان هم در سخنانی با بیان این كه تا پیش از تلاش های آقای اذكایی، كسی به تاریخ محلی همدان نپرداخته بود، اظهار داشت: تاثیر كارهای اذكایی در بحث تاریخ محلی، یك آغاز برای تاریخ پژوهشان است تا به این مورد اهمیت دهند، چون معمولا تا كنون بیشتر به تاریخ جهان پرداخته اند و برای پرداختن به تاریخ محلی انگار كسی حاضر به عمل نیست.

او با بیان این كه اقدامات اذكایی برای تاریخ محلی همدان سبب شده تا خیلی از افرادی كه وارد رشته تاریخ می شوند به این حوزه علاقه نشان دهند، افزود: اگر همدان اذكایی را نداشت خیلی چیزها كم داشت.

وی اضافه كرد: خیلی ها می گویند ما همدان را از روی كارهای اذكایی شناخته ایم، این در واقع یك امتیاز برای مردم و همدان است كه در دوره ای زندگی می كنند كه اذكایی زندگی می كند.



عاطفه زارعی، مدیر كل كتابخانه های عمومی استان همدان نیز در صحبت هایی با اشاره به اهدای حدود ۱۲ هزار جلد كتاب نفیس و خطی و چاپ سنگی به كتابخانه عمومی شهر همدان، اظهار نمود: این وقف را می توان بزرگترین وقف فرهنگی استان همدان دانست. كار او فضا را برای رشد شخصی با استفاده از یادگیری به كمك متخصصان و فرصت هایی برای بیان فرهنگی باز كرد.

وی حضور اذكایی در كتابخانه عمومی مركزی استان همدان را نشان دهنده دسترسی به منبع اطلاعاتی در این مركز تربیتی و آموزشی دانست و اظهار داشت: در كتابخانه های عمومی اصولا رویكرد دسترسی به اطلاعات در جریان است، برای گروه ها و سنین مختلف جامعه، كتابخانه های عمومی مركز اجتماع و تنوع و فرهنگ وفكر می تواند باشد.

به اعتقاد او، وجودافرادی مانند اذكاری كمك كرد تا علاوه بر مدیریتِ اطلاعات و رویكرد نهاد كتابخانه های عمومی كشور، ما به مدیریت دانش هم فكر كرده و افرادی كه در این زمینه هستند را شناسایی نماییم.

زارعی افزود: كتابخانه ی دكتر اذكایی مجموعه ای منحصربفرد است كه سال های دانش و علم این شخص محقق را روی كاغذ آورده است. حضور وی در این كتابخانه، علاوه بر این كه یك منبع دانشی است، یك دایرة المعارف است كه به فرد برای الگو گرفتن از یك پژوهشگر و دانشمند كمك می نماید.



یادداشت های اذكایی را شورای شهر منتشر می كند

علی دهباشی، سردبیر مجله ی بخارا كه خودش را ناظم جلسه معرفی می كند، هم در سخنانی اظهار داشت: افتخاری نصیب مجله ی بخارا شد كه در این شب به یاد او – پرویز اذكایی- گرد هم آئیم، چون یاد كردن از پرویز اذكایی، یعنی یاد فرهنگ ایران كردن. دكتر اذكایی مساوی با فرهنگ و تاریخ ایران است

به گفته ی او، تجلیل از اذكایی، تجلیل از شخص او نیست، بلكه تجلیل از فرهنگ است كه او برای ما نماد آن فرهنگ است.

وی همینطور در انتها سخنرانی ها خبر داد، علی فتحی عضو شورای شهر همدان كه در برنامه «شب پرویز اذكایی در همدان» حضور داشته، تقبل كرده تا «در شورای شهرتصویب شود بخشی از یادداشت های اذكایی در مركز پژوهش های شورای شهر منتشر شود.»

او سپس به فتحی سفارش كرد تا «بودجه ای كه مقرر است در مركز پژوهش های شورای شهر برای چاپ مقالات و یادداشت های اذكایی هزینه شود، در اختیار بنیاد موقوفات قرار گیرد تا زیر نظر یك آشنا چاپ این مقالات نفیس بر مبنای تجربه ی قبلی در چاپ آثار استاد اذكایی كار انتشار صورت گیرد.»

در این شب، همینطور مجموعه پنج جلدی «ماتیكان» تألیف دكتر پرویز اذكائی، توسط انتشارات دكتر محمود افشار و با همكاری انتشارات سخن رونمائی شد.








1397/09/03
15:52:27
5.0 / 5
4668
تگهای خبر: آموزش , شهر , شورای شهر , فضا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری