توضیحات نماینده ولی فقیه درباره گران شدن حج

توضیحات نماینده ولی فقیه درباره گران شدن حج

فقط سفر: نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت اصلی ترین دلیل افزایش هزینه حج را نوسان قیمت ارز دانست و درباره دیگر دلیلهای این گرانی توضیح داد.


به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب با اشاره به افزایش هزینه های سفر حج تمتع که گفته شده تحت تاثیر جنگ روسیه و اوکراین است، توضیح داد: زوار به طور معمول از ثبات نسبی قیمت ها در عربستان سخن می گفتند، اما حالا تعدادی از تاجران بزرگ عربستان می گویند که قیمت اعلامی ما برای یک هفته اعتبار دارد. در صورتیکه سابقاً یک قرارداد از ابتدا تا انتهای حج نوشته می شد. حالا برای مثال شاهد افزایش ۴۰ درصدی هزینه اتوبوس ها و افزایش قیمت خدمات در مشاعر هستیم، بطوریکه خدمات زوار از حدود ۱۴۰۰ ریال سعودی به ۶۱۱۱ ریال سعودی رسیده است.
او اضافه کرد: مالیات بر ارزش افزوده از ۳ به ۱۵ درصد رسیده و سبب گرانی اجناس در خود عربستان شده است تا آنجا که برخی کشورهای آفریقایی اعلام نموده اند با این قیمت ها زوار منصرف شده اند.
سرپرست حجاج ایرانی در ادامه با اشاره به اینکه تحولات جهانی و درگیری ها در منطقه، افزایش قیمت های کالاها که در تعامل با تاجرهای کشور میزبان است و آنچه عربستان با عنوان خدمات و یا بیمه و... می گیرد در گران شدن حج بسیار موثر است، اظهار داشت: البته عربستان کشور ثروتمندی است و باید از آورده های خود نیز هزینه کند، اما مسأله بیشتر در نوسان داخل کشور و ارتباط مستقیم با تغییرات قیمت ارز ریشه دارد.
نواب سپس به آماری افزایش قیمت ارزی حج در سالهای قبل اشاره نمود و اظهار داشت: هزینه حج ایرانیها در سال ۱۳۹۰ بیش از ۴۰ میلیون ریال بوده و در سال ۹۱ حدود ۱۷ درصد بالا رفته است. در سال ۹۲ یکباره ۱۰۴ درصد گران شده که ریشه آن در گرانی ارز بود. در سال ۹۳ این قیمت بدون تغییر بود و سال ۹۴ افزایش ۴ درصدی و سال ۹۶ افزایش ۳۶ درصدی، سال ۹۷ افزایش ۱۹ درصدی و سال ۹۸ افزایش ۵۵ درصدی را تجربه نمود. در سال ۹۹ حج تمتع نداشتیم و امسال نیز افزایش ریالی و ارزی نسبت به حج قبل داشتیم، اما عمده گرانی حج بیش از تکانه هایی که جدیداً عربستان انجام داده و در سالهای بعد آثار منفی آن پدیدار خواهد شد، به سبب نوسانات نرخ ارز بوده است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت اظهار نمود: برخی اوقات از من سؤال می کنند که چگونه است در عراق صدهزار زائر اربعینی ایران در چند سال به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر رسید. این مسأله به استقبال کشورها از زوار بازمی گردد. مردم عراق از درآمد خود برای زوار هزینه می کنند و هر ساله شاهد صحنه های بدیعی از خدمت رسانی آنان هستیم. امیدواریم افرادی که خودرا خادم ضیوف الرحمن می دانند شرایط بهتری را فراهم آورند تا زوار علاقمند بتوانند در این آیین ابراهیمی حج شرکت نمایند. سخت ترین لحظات من وقتی است که زائری به سبب نداشتن تمکن، فیش حج خودرا می فروشد.
او درباره تدابیری که برای افزایش تا سه برابری قیمت ها سنجیده شده است، اظهار داشت: این مسأله اختصاص به ایران ندارد، اما وقتی زائرانی به نیت سفر حج، در بانکها افتتاح حساب می کنند، باید مساعدت های لازم برای آنها لحاظ شود. نظام جمهوری اسلامی نیز همیشه توجه به مردم داشته و حج و زیارت نیز پای کار آمده و یک بخش را از زوار می گیرند، یک بخش را هم خود پرداخت می کنند و بخشی را نیز تخفیف می گیرند، برای مثال می خواهند برای حضور یک مرشد دینی در هر خیمه از هر زائر ۶۰۰ ریال سعودی بگیرند. یا برای آب زمزم دربسته ۶۰ ریال در نظر گرفته اند و همین طور موارد غیر ضروری که خود کشورها برای آن پیش بینی های لازم را داشته اند.
نواب بیان کرد: اعمال چنین فشارهایی به زائر مسأله ای است که سابقه نداشته و امیدواریم این کشور ثروتمند در این شیوه که سبب از استطاعت افتادن تعدادی از زوار و محروم شدن از حج می شود، تجدید نظر کند.
او در گفت وگویی تلویزیونی در پاسخ به این پرسش که آیا واکسن های زوار در ایران مورد پذیرش عربستان قرار گرفته است، تصریح کرد: کشور عربستان واکسن های سینوفارم و آسترازنکا را قبول می کند. بیشتر زوار ما نیز از واکسن سینوفارم بهره برده اند، ولی برخی از زوار نیز بودند که قرار شد دز آخر را واکسن سینوفارم تزریق کنند و در صورت بررسی موردی، باید کارت واکسن را به همراه داشته باشند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت درباره تامین امنیت زوار باتوجه به برخی اتفاق گذشته مانند واقعه غم انگیز منا، اظهار نمود: برگزاری هر ساله حج بدون رویداد نبوده است و مشکلات ناخواسته و غیرقابل پیش بینی روی می دهد. در لسان روایات نیز بیان شده است که در زمان حج انسان باید راحتی و آرامش را کنار بگذارد. اما برای پیش گیری از حوادث ۶ جایگاه در مسیرهای زوار در نظر گرفته شده است که در این جایگاه ها نمایندگان حج و زیارت در بخش حوادث غیرمترقبه حضور دارند تا در صورت بروز مشکل بتوانند سریعاً اطلاع رسانی و تدابیر لازم را اتخاذ کنند.
نواب همین طور درباره ازسرگیری ثبت نام حج و عمره، اظهار نمود: درباره بیش از یک میلیون زوار در صف حج، باید تدبیری اندیشیده شود. در زمانی که روابط بین ایران و عربستان مطلوب بوده در بعضی مقاطع بالای یکصدهزار نفر زائر اعزام می شدند و تصور بر اختتام این صف انتظار بود، اما بحث فاجعه منا و مسأله کرونا موجب تعطیلی حج شد و الان هم با ۴۵ درصد حج شروع شده است. این در حالیست که افراد نو مستطیع زیادی نیز داریم که راهی برای ثبت نام ندارند و برای تشرف باید با خرید فیش و یا از ظرفیت های خارج از کشور استفاده کنند، اما برای عموم مردم باید چاره اندیشی کرد. شاید با گشایش در ثبت نام در حدود ۵ میلیون نفر ثبت نام کنند. امیداریم عربستان با برنامه ریزی هم ظرفیت ایران را بالا ببرد و هم هزینه های اضافی را بکاهد.
او اضافه کرد: از طرفی بیش از ۵ میلیون و ۸۰۰هزار نفر فیش عمره مفرده دارند. ما نیز مشتاق هستیم که سفر عمره انجام شود؛ چونکه مردم ایران بسیار عاشق و اهل زیارت هستند. در حرم های امام رضا (ع)، حضرت معصومه (س) و شاهچراغ و حتی در بعضی روزهای سال در امامزاده های ایران شاهد می باشیم که جمعیت بسیاری حاضر می شوند.
نواب افزود: سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری اهتمام بر این دارند که حج عزتمندانه و با کاهش هزینه ها صورت گیرد. با بررسی شرایط برخی کشورهای همسایه، با وجود خدمات نسبتا برابر، هزینه های حج آنها یک و نیم برابر حج ایران است. بدین سبب حج ایران با تدابیر انجام گرفته مقرون به صرفه است. در صورتیکه این کشورها، سفارت، کنسولگری و سفارت کنفرانس اسلامی دارند.
او برقراری عمره را نیز به راه اندازی مسائل کنسولی منوط دانست و اضافه کرد: برای حل نیازهای زوار وجود نماینده سیاسی کشور در عربستان امری لازم است و هنگامی که این تدبیر اتخاذ شد، حتما عمره راه اندازی می شود. در سالهای قبل و قطعی روابط ایران و عربستان، چند نفر از نیروهای زبده وزارت امور خارجه بوسیله سازمان حج و بعثه مقام معظم رهبری اعزام می شدند و خدمات کنسولی را پیگیری می کردند. این مسأله برای کشور بزرگ جمهوری اسلامی نه مناسب و نه قابل ادامه است. به هر حال باید سفارت گشوده شود تا خدمات به شکل مناسب ارائه شود.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با اشاره به روابط مسئولان حج زیارت ایران و عربستان اظهار نمود: همتای حج و زیارت ایران مکاتباتی با وزارت حج عربستان انجام می دهد، ولی به سبب سردی روابط به سختی ارتباط برقرار می شود، برای مثال درباره شرط سنی ۶۵ سال یک حرف حکیمانه و دقیق برای ایشان فرستاده شد و به اجتهاد درباره نص و مناسبات عقلانی و بهداشتی غیرسازنده در این تصمیم اعتراض شد و با مثال درباره عدم همراهی والدین بالای ۶۵ سال که به سبب شرط سنی سبب محروم شدن سایر اعضای خانواده می شود، تاکید شد که این تصمیم منطقی نیست، این مسأله سبب استنکاف از حج «و لا سمح الله صد عن سبیل الله» را به همراه دارد. باید استطاعت مالی و جسمی لحاظ می شد. شایسته است کشورهای اسلامی هم به دستور قرآنی عمل کنند.
او در ادامه درباره تدابیر لازم برای اربعین، توضیح داد: دولت عراق درحال خدمت گزاری است و ملاحظات امنیتی، با لشکرهای بزرگ و چند حلقه حفاظتی برای تامین امنیت زوار دارند. در ایران درباره اربعین ۱۴ کمیته درحال پیگیری مسائل هستند؛ چونکه این کار ملی فراتر از ظرفیت های یک سازمان و نیازمند حضور وزارت کشور و تامین زیرساختی حمل و نقل و خدمات مرزی از سازمان های مختلف است. کمیته فرهنگی بر عهده بعثه مقام معظم رهبری است که با حضور نمایندگان دستگاه های دیگر در بعثه انجام می شود. سازمان حج و زیارت در سامانه خود کار ثبت نام را انجام می دهد. مهم این است که شیفتگان اربعین را ساماندهی نماییم تا عشق زیارت امام حسین (ع) با تدبیر و حکمت در رفتار صورت گیرد و رفتارهایی چون شکستن مرز و بی نظمی نباید روی دهد. مهم این است که عشق و علاقه با حکمت و معرفت انجام دهیم.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت درباره لغو روادید بین ایران و عراق خصوصاً در سفرهای زمینی اظهار داشت: کشور عراق خواهان ارائه خدمات به زوار است، ولی به سبب محدودیت ها موفق به لغو روادید سفر زمینی تا حالا نشده است. پیشنهاد دادیم این کار در یک سازمان ساماندهی و برای مثال برای هزار نفر در روز این کار صورت گیرد. طبیعتاً جمع زیادی از این فرصت طی چند سال برخوردار می شوند.
نواب درباره اینکه آیا تدابیری برای سفر زمینی از مرز شلمچه تا سوریه اندیشیده شده است، اظهار نمود: آرزوی همه مسلمانان این است که مرزهای زمینی محدودیت هایی برای تردد مسلمانان نداشته باشد. باید هوشیار باشیم و همه دست به دست هم بدهیم تا نقشه های بیش از پیش دشمنان جبهه اسلامی خنثی شود. تحقق این مسئله دور از دسترس نیست.




منبع:

1401/03/15
12:33:18
5.0 / 5
201
تگهای خبر: ثبت , حمل و نقل , خانواده , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری